Mere glæde og mindre overspisning

Gratis Videoworkshop Serie

 

Video 1: Vægt og krop


Gå til video 2 >>

 

Læs om Mere Glæde og Mindre Overspisning Mentorforløbet her

22 svar til “Video 1”

 1. Mie siger:

  Først tak for en god og tankevækkende video.

  Jeg ville som punkt et bruge mere tid på at forkæle mig selv med at se lækker ud. Altså ting som creme, make up sætte hår osv – følelsen af at være værd at bruge tid på!

  Hvis jeg elskede min krop ville jeg i forlængelse nyde at lave god mad som så lækker ud og bruge tid på den – og ikke bare Quick fixes hurtig mad som ikke er nogen kulinarisk lykke. Og måske mere dagligdags motion – glæden ved at komme ud og få og være i gang – i stedet for at være rastløs på sofaen og have ondt af sig selv.

  • Jette Uhre Jette Uhre siger:

   Hej Mie :-) Tusind tak for at dele dine refleksioner. Ja, det er nemlig så vigtigt, at vi lader være med at gå og “vente” på, at vi først må gøre noget ud af os selv, når vi har tabt os. Livet skal leves nu – ellers er det bare endnu sværere at være glad og få et balanceret forhold til mad <3

  • Julie Christensen siger:

   Hvis jeg allerede nu havde den vægt og forhold til mad som jeg ønsker mig ville jeg føle mig mere selvsikker, have mere selvtillid og selvværd, føle mig stærkere i mig selv. Have det godt i mig selv.
   Ville kun spise når jeg er sulten og stoppe så snart jeg er mæt. Aktivt vælge til og fra af mad og have det godt med de beslutninger/valg jeg tager. Jeg ville ikke tænke så meget over mad og vægt mere og bruge min tid og energi på ting som gør mig glad fremfor at bruge så meget krudt på at tænke på mad. Jeg ville hvile mere i mig selv.

   Hvis jeg allerede elskede min krop og måden den ser ud på, ville jeg behandle den respektfuldt, nænsom og kærligt ved at nære den med det den faktisk har brug for, gøre det der er godt for den. Tale pænt til og om den og være taknemmelig for alt det den kan og gør for mig.

   Jeg vil allerede Idag begynde på at mærke efter/lytte til min krop og spise når jeg er sulten og stoppe når jeg er mæt. Aktivt vælge mad til og fra. Sige til mig selv: jeg vælger at spise det her, og føle/mene det. Være taknemmelig for alt det min krop kan og gør for mig, og tale pænt til og om min krop❤️

   Tusind tak for videoen❤️

 2. Cathrine siger:

  Hej Jette.
  Tak fordi jeg må være med i workshoppen – det er SÅ fedt at du ligger så meget brugbart materiale ud som er gratis, så alle kan få hjælp!
  Jeg ville ønske jeg havde pengene til et mentorforløb.

  Jeg lider af BED og vil rigtig gerne komme ud af det. Jeg vejer 20 kg for meget – så mit første spørgsmål er:
  – Hvordan taber jeg mig, nå nu jeg skal lære at slippe slankekursmentaliteten?

  Mvh Cathrine

  • Jette Uhre Jette Uhre siger:

   Hej Cathrine. Uh du kan tro, at det er et spørgsmål, jeg får ofte ;) Det kan selvfølgelig være svært at forstå, hvordan man lige kan kombinere dét at slippe slankekursmentaliteten med stadig at kunne tabe sig. Sagen er, at dét at slippe slankekursmentaliteten ikke handler om at “lade stå til” og bare spise alt i syne. Ja, det handler om at slippe restriktionerne og gøre alt mentalt tilladt, men det handler jo samtidig om at lytte til kroppens signaler og spise efter dens behov – og vigtigst af alt; at gøre det med et fokus på generel sundhed og vælvære, og IKKE med fokus på vægttab. Grunden til at du tænker, at du skal tabe dig, er jo formentlig fordi, du tænker, at det er vigtigt for din sundhed. Men sandheden er, at overvægt i sig selv ikke nødvendigvis udgør en større sundhedsrisiko, men det er hvordan vi behandler os selv, og hvordan vi lever, der afgør vores sundhed. Det er jo de HANDLINGER, vi gør, der er reelle at fokusere på. At opnå et vægttab uden slankekursmentalitet handler derfor paradoksalt nok om at slippe fokus på vægttab, men i stedet have velvære som førsteprioritet. Træffer du sundere handlinger, lytter til din krop og passer på dig selv for din vælværes skyld (og ikke fordi du skal tabe dig), så vil din sundhed jo drage nytte af det – og så vil et vægttab eventuelt også komme som en naturlig følgevirkning. Jeg håber, at min forklaring giver mening? :-) Du kan eventuelt også læse mere om det i disse to artikler: https://www.jetteuhre.dk/slippe-slankekurs-mentaliteten-og-stadig-tabe-sig/ https://www.jetteuhre.dk/bedste-maade-at-tabe-sig-paa/ De kærligste hilsner, Jette.

   • Cathrine siger:

    Det giver bestemt god mening det du skriver – jeg vil straks læse de to artikler og så glæder jeg mig til at modtage næste video ☺️

 3. Nadia siger:

  Hej Jette.
  Sikke en spændende video!! Mange ting gir utrolig meget mening..

  Hvis jeg havde den ønskede krop/vægt og det ønskede forhold til mad, så ville jeg føle mig mere fri! Jeg ville ikke hade mig selv og have lavt selvværd, og ville ikke føle mig svag og uden nogen form for viljestyrke.
  Jeg ville være mere fysisk og psykisk aktiv og lege mere med mine niecer og min nevø.
  Ville have mere energi og overskud.

  Hvis jeg allerede elskede min krop og måden den ser ud på, så ville jeg
  Aldrig tale grimt om den.
  IKKE hade den.
  Og jeg ville lade andre *kæresten* elske den..❤️

  Jeg er helt sikker på at alt det her, har sat noget igang I mig… Især den med “Jeg vælger at spise det her!” og at være bevidst om det og lade skyld og skam ligge… For det er uden tvivl en stor del af mit problem ligger.. Jeg tænker altid “Fuck det, jeg har allerede spist for meget, så kan jeg ligeså godt fortsætte!” eller “Folk må ikke se mig spise usundt” eller. “Jeg burde jo lade være, jeg er fed og ulækker nok”

  Tak for en rigtig god video.. 😉

 4. Sussi siger:

  Kære Jette

  Dejlig video du har lavet. Glæder mig til endnu flere. Måske du kunne overveje en podcast enten bare med dig selv eller med nogle klienter? Betalte gerne penge for at lytte med på sådan en.

  Men jeg tænker faktisk ikke at særlig meget ville ændre sig hvis jeg tabte det jeg skulle tabe. Jeg ønsker en større energi og mindre oppustethed, hvilket jeg ville føle hvis jeg havde den krop jeg ønsker. Og så selvfølgelig at kunne passe tøj man købe, men ikke mindst at føle at jeg er i balance og kontrol (på de gode dage føler jeg dog allerede dette). Derudover har jeg umådeligt svært ved at definere og finde ud af hvad det er for en følelse jeg spiser på. Fordi jeg synes egentlig jeg er god til at deale med de følelser der dukker op også selvom de er ubehagelige. Overspisningen er der og kontroltabet foregår.

  • Jette Uhre Jette Uhre siger:

   Hej Sussi. Tusind tak for at dele dine tanker her 😊 Og tak for dit forslag om podcast! Det er faktisk allerede i mine planer for nærmeste fremtid, og super god idé at forsøge at få klienter med på podcasten! Det vil jeg bestemt overveje ❤️

 5. Lena siger:

  Hej Jette.
  Tak for den gode video, jeg glæder mig til at afprøve dine metoder.
  Jeg har altid været slank, men for et år siden tog jeg et par kilo på i vægt, hvilket startede min vægttabsmentalitet. Siden da har jeg prøvet mange slankekure, lært ufattelig meget om mad, gode kostvaner, motion osv. men samtidig er min vægt også steget med 7 kilo.
  Hvis jeg slipper hele den her slankementalitet, så håber jeg på en hverdag, hvor tankerne ikke kredser sig om mad konstant, at jeg kan nyde maden istedet for at tænke på om jeg “må” tage en portion mere og at jeg ikke vil frygte at besøge familie/venner, idet jeg ikke kan styre hvad der bliver serveret til arrangementerne.
  Hvis jeg elskede min krop, ville jeg ønske, at jeg i langt mindre grad sammenlignede min krop med alle andres og ikke frygtede fremtidige arrangementer og ferier, fordi jeg gerne vil se slank ud i festtøjet og bikinien etc.
  Hilsen Lena

  • Jette Uhre Jette Uhre siger:

   Hej Lena :-) Dejligt at du kunne li’ videoen. Din historie er et ret typisk eksempel på, at det ikke altid er nok bare at vide en masse om, hvad der er sundt at spise – men at der er så mange andre faktorer, der spiller ind på vores vægt og spisning, og at slankekursmentaliteten faktisk ofte gør det værre. Så tusind tak for at du deler din situation.
   Had til kroppen er virkelig en stor stressfaktor, der også påvirker vores forhold til mad enormt negativt, så jeg er overbevist om, at det vil gøre meget for dig at arbejde på at holde af din krop, som den er (uanset hvad). Det er ikke nemt, og det kræver tålmodighed – men det er en enormt givende rejse på alle måder :-)

 6. Jytte christensen siger:

  Kære Jette. Sikke en mundfuld. Har nu set din video 2 gange og er ikke færdig endnu. Hvor er du dog klar i mælet. Tak. Jeg er SÅ spise- og madforstyrret. ALT handler stort set om mad og spisning. Har været alene nu i 17 år, men købe stadig ind, som havde jeg en familie på 4. Når ikke at spise maden og smider ofte mad ud. Maden repræsenterer tryghed. Når jeg har det godt, er der ikke meget mad i køleskabet og omvendt så bugner mit køleska/, når jeg ikke har det godt. Føler mig stadig fanget, bundet og lænket. Har været på samtlige Kure, ophold på livsstilshøjskole, psykolog, men er stadig SVÆRT overvægtig. Set i bakspejlet, er det jeg tydeligt, hvordan jeg gennem mit lange liv, har været offer for mig selv og mine mønstre. Synes jeg er kommet mig over Skyld/skam problematikken, og jeg er faktisk ret taknemlig for, at min krop stadig fungerer og at jeg ikke er syg. Men jeg har dårlig samvittighed overfor min krop over at have behandlet den så skidt med overvægt. Hvis min krop var i balance, ville jeg involvere mig mere i livet fx rejse, gå i svømmehal og turde lede efter en kæreste.

  • Jette Uhre Jette Uhre siger:

   Hej Jytte. Tusind tak for dit ærlige indslag <3 Jeg genkender rigtig meget af den smerte, du nævner - især det med at alt handler om mad, og at mad repræsenterer tryghed. Det er ikke sjovt at være fanget i det ambivalente elske/hade-forhold til mad. Jeg fornemmer på din beskrivelse, at du nok vil kunne få rigtig meget ud af Video 2 også. Den handler netop om at få et kærligt forhold til mad.
   Jeg synes, at du har en meget fornuftig og kærlig tilgang og syn på din situation og dit liv Jytte, og det lyder rigtig positivt, at du har sluppet meget skyld/skam og offerrolle. Det er så enormt kraftfuldt, når vi slipper det! Når du siger, at du ville involvere dig mere i livet (rejse, svømmehal, lede efter kæreste), hvis din krop var i balance... er det så tænkeligt, at du kan tage nogle små skridt mod de ting allerede nu? Også selvom du ikke føler, at din krop er i balance lige nu?
   Det er nemlig så vigtigt, at du ikke begrænser dig selv nu - for jo mere vi lukker os ude af livet og venter på, at vi kan leve det, jo mere vil vi selvfølgelig naturligt ty til maden for trøst, spænding, tryghed osv.

 7. Inge-Lise siger:

  Hvis jeg fik et godt forhold til min krop = ikke hader den, ville jeg kunne nyde livet mere. Meget af min vågne tid går med at tænke på hvornår jeg kan spise noget igen – og mest skjult, så ingen andre opdager det. Jeg har hadet min krop fra jeg var ung teenager – tabt mig og taget på flere gange gennem de 50 år der er gået siden da. Men selv da jeg var længst nede i vægt (for ca 10 år siden) efter en lang kostomlægning og efterhånden kun vejede 57 kg, kunne jeg ikke lide min krop, selvom jeg var blevet rimelig slank. Og kiloene er kommet på igen så jeg nu vejer 15 kg mere end dengang.
  Hvis jeg kunne slippe for den følelse af skyld og skam, der også fylder så meget i hverdagene, ville jeg føle mig lettere på alle måder.

  • Jette Uhre Jette Uhre siger:

   Hej Inge-Lise. Åh hvor det lyder genkendeligt – både det med at tænke på mad konstant, spise i skjul, hade sin krop og at opnå et vægttab, der så alligevel ikke ændrer på ens forhold til sin krop. Jeg har også været alt det igennem selv, og det er præcis det samme, som mange af mine klienter oplever. Så jeg kan i første omgang i hvert fald trøste dig med, at du ikke er alene. Din historie er et godt eksempel på, hvordan der er KÆMPE stor forskel på konceptet “vægttab” og “varigt vægttab”. At opnå et vægttab, hvor rejsen er baseret på skyld, skam, restriktioner og kropshad er yderst sjældent holdbart. Hvis vi ikke elsker kroppen undervejs på rejsen, men er overbevist om, at vi først kan elske den, når vi har tabt os – så er det tit, at vi vil blive enormt skuffede. For vi kan jo ikke hade vores krop på vejen mod at elske den mere – det er jo ikke sådan, det hænger sammen. Kærligheden til kroppen er ofte nødt til at komme først… selvom det er enormt grænseoverskridende at begynde at elske sin krop, som den er, hvis man i mange år har været vant til at hade den.
   Det var bare lige lidt tilføjelse til din kommentar Inge-Lise. I hvert fald siger jeg dig tak for at dele dine tanker her, og jeg håber, at du vil fortsætte rejsen tålmodigt. Det ER altså muligt at komme ud af det sted, hvor du er – jeg og mange af mine klienter er levende beviser på det :-) Masser af kærlige tanker til dig.

 8. Kate siger:

  Hej Jette, tak for din video :-)

  Jeg er glad for at være med på forløbet her og glæder mig til at se de næste..

 9. Sanne siger:

  Tak for en inspirerende video.
  Jeg er en af de som har fulgt dig længe uden at være aktiv.
  Jeg har i mange år tumlet med BED (bindge eating disorder) og har igennem LMS allerede haft et forløb med samtale terapi i gruppe samme med en psykolog.

  Jeg har gennem det at være gravid med min søn lært at elske min krop. Frem for en forhindring blev den i stedet til en fantastisk organisme der kunne skabe liv. Jeg har aldrig følt mig smukkere og mere selvsikker, selv efter at han kom til verdenen og graviditetskiloene blev siddende og inviterede deres venner. Jeg ved min krop er stærk, og jeg ved at vi sammen kan udrette store og fantastiske ting. Jeg føler mig ligeledes bekræftiget i at min krop er smuk i, at min mand elsker den.
  Jeg tror mit problem med hensyn til mad og vores hverdag ligger i manglen på overskud i selve madlavningen. Vores søn får sund mad, men spiser som oftest alene under opsyn, hvor efter han er puttet, vi kaster os over et eller andet nemt og intetsigende der kan tilberedes i ovnen fra en pose. Jeg vil finde min madglæde igen, fordi det kan styrke vores bånd som familie og i samme ombæring fremme vores sundhed gennem forbedret kost.

  • Jette Uhre Jette Uhre siger:

   Hej kære Sanne.
   Det er da bare skønt at vide, at du har hængt med, selvom du ikke har været aktiv. Det er jo ikke altid, det lige passer ind – og pludselig kan man bruge inspirationen, alt efter hvor man er i ens liv. Så bare fedt at du er med her på workshoppen :-)
   Det lyder helt fantastisk, at du har fået sådan et sundt og kærligt forhold til din krop gennem at være gravid. Selv har jeg næsten lige gennemgået en graviditet, så jeg genkender den forargelse, kærlighed og respekt for kroppen, du taler om.
   Et godt forhold til sin krop er en god forudsætning for et godt forhold til mad – så det kunne da godt lyde som om, at du mest skal arbejde med dit forhold til mad i form at en indsats med madlavningen og prioritering af maden som noget dejligt, nærende og nydelsesfuldt. Jeg ved, at vi nogle gange kan være steder i vores liv, hvor det med madlavningen naturligt bliver nedprioriteret. Det kender jeg selv i perioder. Så det er også vigtigt, at du ikke er hård mod dig selv omkring det, men lader prioriteringen af din mad og spisning være noget, der kommer tilbage med lyst og inspiration. En god middelvej har for mig været at melde mig til Årstiderne. Der kan man spare tid og slække lidt på sin indsats i forhold til at skulle handle ind og finde på… men til gengæld kan man stadig nyde at lave mad af gode råvarer :-) Der findes så mange nemmere muligheder i dag, som også er sunde, nærende og kvalitative, og jeg synes bestemt ikke, der er nogen skam i at benytte sig af hurtigløsninger. Så længe der stadig er omtanke med :-)

 10. Randi siger:

  Hej Jette
  Jeg genkender mig selv i din historie og håber på at denne gang kan jeg komme ind til kernen.
  Glæder mig til de næste videoer. Dog er jeg i tvivl om een ting… Jeg har nu smidt alle slankebøger på loftet (har ikke mod til at smide dem ud endnu). Men hvad med læren om spisemønster som f.eks. Sense? Er det også noget jeg skal smide på loftet? Grunden til at jeg spørger er at jeg tænker på at melde mig på et hold med en konsulent i næste uge og jeg tænker det vil være en god kombination – men måske er det bare min hjerne der (igen) narrer mig til at tro at jeg er på vej i den rigtige retning. Til info har jeg været i et længere forløb hos en psykoterapeut hvor jeg nu synes at kan mærke at jeg er kommet dertil hvor mad og mønstre ikke fylder så meget som de har gjort. Jeg har fået skiftet noget at fokus på mad ud med andet som skaber livsglæde. Men jeg synes jeg har brug for at være en del af noget – kan ikke gøre det alene… så mit spørgsmål er, er læren om sammensætning af mad på tallerkenen eller over dagen også en del af nogle spiseforstyrrede tanker eller kan det gå i kombination med at skifte fokus? Håber det giver mening 😀

  • Jette Uhre Jette Uhre siger:

   Hej Randi.
   Dejligt at du synes om workshoppen :-)
   Og det korte svar til dit spørgsmål er – nej. Læren om kost og ernæring er ikke nødvendigvis en del af en slankekursmentalitet. Det handler ikke så meget om, hvad vi spiser eller gør, men det handler mere om, hvad vi tænker og hvad intentionen bag vores handlinger omkring mad er. Hvis du gerne vil lære om kost og ernæring, fordi du gerne vil dig selv det bedre, du vil føle mere velvære, og du vil være god ved din krop, så er det jo bare en positiv ting. Men hvis det handler om, at du hader din krop, som den er, og hvis der er et meget anstrengt fokus på, at de tiltag du gør SKAL give et vægttab, og at det kun handler om vægttab (og ikke velvære som førsteprioritet), så kan det være en del af en negativ slankekursmentalitet.
   Som udgangspunkt handler slankekursmentaliteten om, at alt hvad vi gør af initiativer omkring kost og ernæring er baseret på, at vi vil tabe os. At slippe slankekursmentaliteten handler om, at vi dropper det intensive fokus på vægttab, og så i stedet fokusere på at gøre gode og sunde handlinger, fordi vi vil vores krop det bedste – uanset hvor meget den vejer. Vores vægt hænger nemlig ikke altid sammen med vores sundhed – så det centrale er, at få sundhed i fokus, og droppe vægttabsfokusset. Kan vi finde ind til en sådan mere kærlig intention for vores spisning, så holder de sunde handlinger nemlig bedre i længden :-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.