Hvad min ferie lærte mig om vægttab

Hvad min ferie lærte mig om vægttab
Jeg håber, at du har haft en fantastisk juleferie og er kommet rigtig godt ind i det nye år. Som du måske ved, tilbragte jeg de første to uger af det nye år i El Nido på Filippinerne – og er du sindsyg, hvor var det et eventyr!

Én af de ting, som jeg virkelig elsker ved at rejse, er at det ofte sætter ens liv i perspektiv. At komme hjem til hverdagen igen efter min rejse har ikke bare gjort mig mere taknemmelig for alle de ressourcer, som jeg faktisk har, men det har også fået mig til at indse, at der er ting i mit liv, som jeg er nødt til at ændre.

Inden vores ferie havde Tobias og jeg bestemt os for, at vi kun ville booke hotelværelse for vores første nat i El Nido, og derefter bare se hvor skæbnen tog os. På en måde var det virkelig spændende at have alle døre åbne, men jeg lagde også mærke til, hvor svært det faktisk var for mig at have tillid til, at alt nok skulle ordne sig.

Jeg lagde især mærke til, hvordan dette påvirkede min spisning.

Hver gang jeg forsøgte at kontrollere omstændighederne for meget i mit hovede, fik jeg meget mere lyst til at overspise, fordi jeg følte afmagt over, at jeg ikke rigtig kunne kontrollere, hvad der skulle ske.”

Alle mine fremtidsbekymringer omkring hvordan det nu skulle gå, om vi ville have tag over hovedet næste nat, og om ferien overhovedet skulle blive, som jeg havde forventet, gjorde mig virkelig træt og i dårligt humør.

Heldigvis havde jeg lånt bogen ‘Nuets Kraft’ af en god veninde, som jeg læste i hver dag på ferien. Bogen inspirerede mig rigtig meget til at forsøge at give slip på mine bekymringer om fremtiden og bare tillade mig selv at nyde nuet.

Med inspiration fra bogen, og en smule smittet af den afslappende og positive stemning på Filippinerne, var det som om, at jeg efter et par dage blev meget bedre til at slappe af og bare at tage tingene, som de kom.

Det korte af det lange er, at det rent faktisk endte med at blive en ferie, som rakte langt ud over vores forventninger. Vores tillid til nuet bragte os til de mest eventyrlige og oplevelsesrige steder, som jeg faktisk ikke tror, at vi ville have oplevet, hvis vi havde planlagt alt på forhånd.

Noget andet jeg lagde mærke til ved mig selv var, at jeg fuldstændig glemte at tænke på mad, når vi var ude på vores oplevelsesrige dage. Jeg glemte at småspise mellem måltiderne (hvilket jeg ofte har en tendens til at gøre, når jeg er hjemme) og jeg spiste først, når maven begyndte at rumle, og jeg var tilpas sulten.

Min oplevelse i Filippinerne fik mig til at indse to ting;

 1. At det ikke gavner os at forsøge at kontrollere livet og fremtiden så meget. Når vi stoler på, at skæbnen vil føre os på rette spor, og når vi holder op med at have modstand på nuet, så er det ofte, at livet går aller mest i den rigtige retning!

 2. At det er så utrolig vigtigt at gøre ting ind imellem, som kan trække os ud af hverdagen og tvinge os mere ind i nuet. Kun når vi er i nuet, har vi mulighed for at suge til os af oplevelser, indtryk og kærlighed, så vi netop kan lade livet fylde os op frem for at lade maden gøre det!

Med disse nye indsigter har jeg gjort det til mit nytårsforsæt at blive bedre til at stole mere på nuet og nægte at bekymre mig så meget om fremtiden. At stole mere på, at alting er, som det skal være. At stole mere på at livet vil bringe mig det rette sted hen, hvis bare jeg lytter til mit hjerte og træffer alle valg ud fra min mavefornemmelse i nuet.

Det betyder dog ikke, at jeg ikke har nogle planer for fremtiden.

Jeg har UTROLIG mange planer, visioner og drømme for mit liv, og det er bl.a. det, der holder mig motiveret for det, jeg gør hver dag. Men frem for at tænke at disse ting er nødt til at ske, for at jeg kan blive lykkelig og tilfreds, så forsøger jeg i stedet at gøre dem til intentioner. Jeg stoler på, at alt er præcis, som det er meningen, at det skal være lige nu, men jeg har stadig intentioner om at arbejde imod noget endnu bedre ude i fremtiden.

Strand3

Ud over mit eget nytårsfortsæt har Tobias og jeg også lovet hinanden, at vi mindst én gang om ugen skal gøre noget, der river os væk fra hverdagen og giver os en smule mere eventyr. Det kan f.eks. være at gå en tur i skoven, besøge smukke seværdigheder, afprøve en ny sportsgren, se en teaterforestilling, tage et spændende kursus, gå til vinsmagning, gå til flere koncerter, tage på weekendtur hos nogle venner etc.

Alt for ofte glemmer vi hvor vigtigt det er at sætte tid af til ting, som vi rent faktisk vil huske om 10 år.”

Om 10 år vil du ikke tænke tilbage på dit liv og mindes, hvor skønt det var at ligge på sofaen og se TV hver søndag. Om 10 år vil du netop tænke tilbage og mindes, hvor sjovt det var, når du bestemte dig for at gøre noget nyt og spændende!

Motorcykel

Hvis du også godt kunne tænke dig at blive bedre til at være mere i nuet, så er der to ting, jeg vil invitere dig til at gøre;

 1. Hver gang du føler utilfredshed eller modstand på dit liv i nuet (og får lyst til at overspise), så stil dig selv spørgsmålet “Hvad mangler der i dette øjeblik?”.

  Spørgsmålet er fra bogen ‘Nuets Kraft’, og jeg har selv brugt det med stor succes, når jeg føler modstand på nuet eller føler utilfredshed med mit liv. Hver eneste gang jeg stiller mig selv dette spørgsmål, så er det som om, at det går op for mig, at i dette øjeblik – lige nu – er der faktisk slet ikke noget, der mangler!

 2. Spring med på eventyrsvognen og lav en liste over spændende “væk fra hverdagen” aktiviteter som du kan gøre hver uge. Og nej, det behøver ikke at være en dyr rejse til Filippinerne. Det vigtigste er, at det er noget, som DU føler, kunne være sjovt, anderledes og eventyrligt at prøve.

At opleve noget nyt og spændende ind imellem er faktisk et menneskeligt grundbehov, og det er derfor altafgørende for vores sundhed. Men alt for ofte ender vi i den samme komfortable og rutineprægede hverdag, hvor vi kommer til at kede os for meget… og hvad er så den nemmeste og hurtigste måde at kompensere for vores eventyrbehov på? At have en fest i vores mund selvfølgelig!

Når vi ikke får vores behov for spænding og sjov opfyldt gennem livet, har vi større tendens til at søge det gennem maden.”

DERFOR er det så vigtigt for din vægt og dit forhold til mad, at du ind imellem prioriterer at gøre ting, som er nyt og spændende, og som kan tillade dig at være mere i nuet.

Så… hvorfor ikke gøre 2014 til året, hvor du begyndte at tillade dig selv at være mere i nuet og opleve mere eventyr?

Hvad siger du? Er du med mig?

I kommentarfeltet nedenfor ville jeg elske at høre fra dig; Hvilke nye og eventyrlige ting vil du skrive på din liste? Hvilke aktiviteter kan få dig væk fra hverdagen og hjælpe dig til at være mere i nuet?

Du er meget velkommen til at dele din egen liste nedenfor, så vi alle kan inspirere hinanden.

jette11

De kærligste tanker,

Jette Uhre
– Spisepsykologi coach og Mindful Spisning ekspert.

Læs også: Motivation til vægttab som holder – de 3 vigtigste skridt!

3 svar til “Hvad min ferie lærte mig om vægttab”

 1. Doro siger:

  Inspirerende læsning Jette ! Jeg ved det jo godt, men det gå bare SÅ hurtigt med at blive opslugt af hverdage at jeg nogen gange glemmer hvor MEGET perspektiv der faktisk kommer når man bryder rytmen og gør noget anderledes.
  Jeg får lyst til at prøve at have som mål hver dag at gøre noget jeg ikke plejer at gøre. Om det så bare er en lille ting, som at gå ind i en butik på vej hjem jeg er kørt forbi 1000 gange, men aldrig har været inde i, så tror jeg faktisk netop det er når vi skaber rum til den slags små retningsskift at nuet virkelig kan mærkes !

  • jette jette siger:

   Dejligt at du blev inspireret søde! Og du har helt ret… selv helt små ting, som at unde sig selv at kigge ind i en ny butik på vejen hjem, er et brud i hverdagsrutinen. Der skal ikke så meget til faktisk! :)

 2. nina christensen siger:

  Det er ikke så længe siden vi var på ferie og der blev holdt seriøs ferie. den fik fuld gas på mad og alkohol. Alle de ting der har været savnet herhjemme pga snæversynet kur. Det var skønt på kærligheds fronten vi er kommet tættere på hinanden, jeg har nok altid været lidt tilbageholdende, fordi mine forhold altid har været kortvarrigt, ( mangel på kærlighed til mig selv) tror jeg har været skyld i det. Men selv om det var en hård tur på vægt skalaen, har jeg ikke fortrudt ferien, for mærkeligt nok er jeg begyndt at spise lige hvad jeg har lyst til og vægten daler lige så langsomt af sig selv. de 13 skridt er blevet luftet og skal til at tages i brug. for tror helt sikkert det er vejen fem for mig. jeg skal helt sikkert med på fronten at leve mere i nuet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.