Den feminine/maskuline vej til balance med mad

BLOG-GRAFIK

Gennem de seneste 7 år har jeg hjulpet mange (især kvinder) til at give slip på slankekursmentaliteten og skabe et mere balanceret forhold til mad. Jeg har tunet mig gradvist ind på, hvilke redskaber der er særligt effektive, og det er gået op for mig, at fællesnævneren for disse redskaber er, at de består af feminin energi.

Ifølge metafysiske principper består alt i verden af dualitet/modsætninger, hvilket ofte er repræsenteret som maskulin og feminin energi. Det maskuline og feminine er altså energiske modsætninger og repræsenterer bl.a. det samme som yin/yang, sol/måne, dag/nat etc.

Det er vigtigt at understrege, at maskuline og feminine energier IKKE handler om mand/kvinde. Selvfølgelig er det feminine ofte repræsenteret mere i kvinder end det maskuline (og omvendt for mænd), men selve energierne har ikke noget med kønnene at gøre, og både mænd og kvinder skal gerne have adgang til begge energier i livet for at kunne trives bedst.

Den feminine energi er oftest kendt for at handle om blødhed, sårbarhed, foranderlighed, rummelighed, accept, process, følelser, omsorg, ro, nærvær, fællesskab, nydelse, kropsfornemmelse, intuition etc.

Den maskuline energi er omvendt kendt for at handle om hårdhed, styrke, stabilitet, målrettethed, fornuft, ensrettethed, produktivitet, handling, kamp, selvstændighed, hovede/mentalitet, planlægning, kontrol, perfektionisme, gøre/udrette etc.

Dette er bare nogle af de mest velkendte feminine og maskuline energier – for at give dig en fornemmelse af, hvad jeg mener.

Vi lever i en kultur, der i mange år har ophøjet de maskuline energier og undervurderet vigtigheden af de feminine energier. Vi har glemt, at uden en lige så stor accept og integrering af de feminine energier i vores liv, vil resultatet blive ubalance og udbrændthed - præcis som mange mennesker (både mænd og kvinder) bliver ramt af i dag.

Et område som i dén grad også har været domineret meget af maskulin energi i mange år er sundhedsindustrien.

Vi har i mange år lært, at sundhed udelukkende handler om at veje det “korrekte” tal på vægten, og at resultatet bedst opnås med kontrol, vejning, måling, kalorietælling, kamp, selvdisciplin og restriktioner – præcis hvad en slankekursmentalitet består af. Heldigvis er det dog begyndt at gå op for os, at denne ekstremt maskuline tilgang ofte skaber de stik modsatte resultater i længden og ødelægger vores sundhed og vores forhold til mad mere. 

Det er derfor, at den mere feminine tilgang, som jeg selv har undervist i i mange år, netop repræsenterer en god modpol til alt det maskuline og ofte hjælper vores forhold til mad mere i balance.

At gå fra slankekursmentalitet til mere balance med mad handler bl.a. om:

 • At komme lidt væk fra hovedet og mere ned i kroppen
 • At skrue ned for brugen af forskning, viden og fornuft samt skrue mere op for intuition, mavefornemmelse og kropsvisdom
 • At måle, tælle og veje mindre samt fornemme, føle og observere mere
 • At spise med mere nydelse, nærvær og ro frem for kontrol, restriktioner og perfektionisme
 • At arbejde mod sundhed i fællesskab med kroppen og ikke i kamp mod den
 • At give lidt slip på specifikke mål på vægten og i stedet fokusere på at have det godt i nuet
 • At bevæge og nære sin krop fordi man vil drage omsorg for den og ikke fordi man vil straffe den
 • At have meget mere rummelighed med sig selv, når man kommer til at afvige fra den sunde rejse, frem for at tænke, at alt er ødelagt (sort/hvid-tænkning).

Kan du fornemme, at alt dette i virkeligheden handler om at skrue mere op for de feminine energier - så der kommer mere balance mellem det feminine og maskuline?

Det handler ikke om, at vi ikke ind imellem har behov for at bruge maskuline energier som f.eks. fornuft eller planlægning, når det gælder vores sundhed, men det handler netop om, at vi skal bruge mindst lige så meget ro, nærvær, nydelse, rummelighed, accept og selvomsorg i processen. 

I en verden der netop er domineret af maskulin energi, er det svært ikke at have en sort/hvid tilgang til de fleste ting. Det er derfor vigtigt at huske, at konceptet om at bruge de feminine energier til at balanceret sit forhold til mad heller ikke skal tolkes sort/hvidt. Sundhed og balance opnås aldrig gennem ekstremer!

Da jeg selv indledte min egen rejse mod at balancere mit forhold til mad, var min tilgang først præget af for meget maskulin energi. Da jeg så endelig fik sluppet slankekursmentaliteten og lært om de mere feminine strategier, gik jeg derimod så meget “all-in” på det, at jeg i en lang periode tog for meget afstand fra det maskuline.

Det betød, at jeg fuldstændig undgik at planlægge mine måltider, hanke lidt op i mig selv når jeg kunne mærke, at jeg var kommet på sidespor, eller udfordre mig selv det mindste, når jeg dyrkede motion. Jeg spiste meget tilfældigt i en lang periode, og jeg bildte mig selv ind, at hvad jeg puttede i munden ikke betød noget som helst. Selvom jeg havde sluppet slankekursmentaliteten, var der stadig ikke balance i mit forhold til mad, fordi jeg bare havde tyet til den ekstreme modpol i stedet – og jeg havde det ærlig talt ikke super godt i min krop heller.

Dette fænomen oplevede jeg bl.a. også med nogle af mine klienter gennem årene, hvilket gjorde, at jeg ikke altid følte, at jeg fik fulgt dem helt i mål. Det er først det seneste års tid, at jeg virkelig har fået knækket koden til, hvad det har handlet om:

Du kan ikke have balance i din sundhed og dit forhold til mad, hvis der ikke er balance mellem de maskuline og feminine energier i din tilgang.

Jeg er faktisk stadig der, hvor jeg mangler at få en lille smule mere maskulin energi tilbage i min tilgang til min sundhed igen. Jeg øver mig stadig i at planlægge mine måltider lidt mere og f.eks. også bruge nudging til at gøre det nemmere for mig selv at træffe de mest nærende valg i hverdagen. Jeg øver mig også i at sætte bevægelse i kalenderen, så jeg sørger for, at jeg faktisk får mig rørt regelmæssigt – SELVFØLGELIG stadig med stor respekt for min krop på de dage, hvor jeg kan mærke, at den har brug for noget andet. Jeg er ved at finde balance i, at bevægelse skal være sjovt og nydelsesfuldt, men at det også nogle gange er okay at presse mig selv en lille bitte smule, når jeg ærlig talt kan mærke, at min krop vil have godt af det.

Det bedste er, at mens jeg tidligere altid havde en indre kamp om, hvilken tilgang der var bedst (pres og planlægning vs. nydelse og lyst), så bruger jeg ikke længere energi på det. Nu har jeg nemlig lært at slutte fred med, at jeg har brug for lidt af begge dele – og det føles fantastisk!

Så hvis du også oplever, at du har svært ved at finde den sande balance i din sundhed og dit forhold til mad (og måske livet generelt?), så prøv lige at overveje dette;

 • Hvordan kan du skabe mere balance mellem de feminine og maskuline energier i din tilgang til sundhed?
 • Hvordan kan du måske skabe mere balance mellem de feminine og maskuline energier i dit liv generelt?
 • Er der områder i dit liv, hvor du ikke ser de feminine energier som lige så værdifulde som de maskuline? Eller omvendt?

Jeg ville elske at høre om dine refleksioner i kommentarfeltet nedenfor, og hvis du har nogle spørgsmål omkring dette emne, så skriv dem endelig til mig :-)

De kærligste og varmeste tanker,
Jette

1 kommentar

S
 

Hei! Veldig bra artikkel om å ha balanse mellom planlegging og litt struktur på hva man skal spise, samtidig som at alt er lov og kjenne etter hvordan man har det i kroppen. Har du et tips til hva man kan gjøre for å huske på å jobbe med å spise mindfult? Har lett for å spise impulsivt og glemme av det jeg har lest om å 'jobbe' på denne måten eller så føles det ikke så viktig å gjøre det der og da. Saboterer meg selv og sånn jeg egentlig ønsker å jobbe med maten på, glemmer av det der og da eller får motstand mot å endre på måten jeg spiser på. Har du tips? Blir veldig frustrert etterpå, eller i dagene etter når jeg ikke får til å endre vaner, faller veeldig ofte i fristelser og for mye 'usunt' i helgene. Blir oppgitt over meg selv og føler jeg er for ustrukturert, gir fort opp mål- selv om det er viktig for meg og noe jeg har brukt mye energi på i alle år, føles bare ikke så viktig i øyeblikket. Og lurer på hvordan jeg ikke skal la mat og spising bli et stort prosjekt som jeg skal 'få til'? Tror jeg holder ekstra fast i det, blir overfokus og ikke avslappet. Det man prøver å få kontroll på er kanskje det som har kontroll på deg? Har skrevet til deg før, og du sa at man ikke skulle ha fokus på slanking og vekt, men må innrømme at jeg veier meg ofte og jeg klarer ikke legge vekk vektfokuset. Ønsker å gå ned i vekt for jeg har bare gått opp de siste årene, og er litt redd å tenke at alt er lov, da gir jeg meg selv lov å spise ting hver dag. Og hvor mye skal man ha 'lov' å spise? Mange spørsmål her, beklager:)
Læs mere
Læs mindre

Skriv en kommentar