Derfor skal du vælge kvalitet, når du handler mad

kvalitet

Kender du udtrykket "Kvalitet frem for kvantitet"? I hvert fald er det et godt udtryk at huske på, hvis du døjer med overspisning.

For det er faktisk min erfaring, at dét at fokusere bevidst på kvalitet, når man gør sine madindkøb, kan gøre det nemmere at reducere overspisning.

Når vi skruer op for kvaliteten, så skruer vi nemlig ofte automatisk ned for kvantiteten (mængden)."

Men hvad er så kvalitetsmad? Tjah... det er i virkeligheden kun dig, der kan afgøre det.

For mig betyder det f.eks., at jeg stiler efter at købe mad, der så vidt muligt er økologisk, nærproduceret, friskt og minimalt forarbejdet (selvfølgelig i det omfang, det er realistisk og muligt for mig).

Jeg siger ikke, at økologi nødvendigvis er sundere, og det er heller ikke fordi, at det handler om at tage moralsk stilling til dine madindkøb eller være fanatisk omkring det. Det handler nemlig ikke så meget om at finde frem til en objektiv vurdering af, hvad der er kvalitetsmad, men det vigtige er hvilken personlig indstilling, du har til maden. Det handler om at vælge, hvad der føles som kvalitet for lige netop dig.

I virkeligheden gælder det generelt bare om at få mere bevidsthed og omtanke ind, når du handler mad - IKKE gennem at være besat af at tælle kalorier og læse indholdfortegnelser osv., men ved at gøre hvert valg, du træffer omkring mad, bare en lille smule mere bevidst, kærlig og med omtanke for selve maden/fødevaren. For den omtanke og bevidsthed vil nemlig ofte (selvfølgelig ikke altid) smitte af på måden, du spiser maden på.

Den energi og tilgang, vi udvælger og køber vores mad med, er også ofte den samme energi og tilgang, vi ender med at spise den med."

Min personlige erfaring er f.eks., at hvis jeg spiser noget billig og fabriksproduceret toastbrød til min søndagsmorgenmad, som jeg måske nærmest per automatik og uden nærmere omtanke har smidt i indkøbskurven, sidst jeg handlede, så spiser jeg det højst sandsynlig også med meget mindre bevidsthed, nærvær og omtanke. Jeg spiser det måske hurtigere, nyder og værdsætter det ikke så meget og kommer derfor nemmere til at overspise.

Går jeg derimod til bageren og udvælger lige præcis den økologiske og friskbagte bolle, som jeg har aller mest lyst til (ind imellem lyder det nogenlunde sådan her "Jeg vil gerne bede om den der bolle helt til højre... den med græskarkernerne på... nej lidt længere til højre... ja den!... uhm.. den ser go' ud"), så har jeg også en helt anden tilgang til at spise den. Jeg værdsætter den, jeg spiser den generelt langsommere, jeg smager mere på den og jeg ved, at jeg har investeret lidt ekstra penge i den. Dét gør, at jeg ofte ender med at spise meget mindre og gå fra bordet meget mere tilfreds.

Er det fordi, at den friskbagte bagerbolle ER bedre eller smager bedre end toastbrødet? Nææ, ikke nødvendigvis. Men selve tanken om, at den måske er økologisk, friskbagt og lavet med lidt mere omhu og kærlighed gør, at jeg netop spiser den med samme omhu og kærlighed.

Måske betyder kvalitet ikke nødvendigvis økologi, nærproduktion eller friskhed for dig. Det kan f.eks. også bare være, at du vælger den der særlige æske chokolade pakket ind i guldpapir, frem for den kæmpe pladechokolade i kedelig indpakning. Det er din personlige fornemmelse og opfattelse af kvalitet, der tæller."

Det er lidt, som de fleste har det med en god, dyr flaske vin. Den ville du jo heller ikke drikke hurtigt og fraværende med veninderne/vennerne, lige inden du skal ud af døren til en fest. Du ville formentlig heller ikke bare hælde den i en madret eller mikse den i en sangria. Nej - du ville formentlig vente med at åbne den til en særlig aften, hvor den kunne nydes i godt selskab, og hvor der var tid til at fokusere på smagen.

Hvis du ikke har lyst til eller mulighed for at prioritere kvalitet i din hverdag, så er det selvfølgelig heller ikke det, der er afgørende. Dette tip skal bare ses som ét forslag blandt mange tiltag, der kan hjælpe til at reducere overspisning. For nogle virker det, for nogle virker det ikke, og for andre er det bare ikke en mulighed. Vi er alle sammen forskellige, og vi har forskellige prioriteringer og/eller ressourcer.

Jeg kan bedst tale ud fra de erfaringer, jeg har gjort mig gennem årene, men hvis du gjort dig nogle andre, eller du har en helt anderledes holdning til kvalitet, så skal du selvfølgelig respektere det (og det gør jeg naturligvis også).

Men jeg håber dog alligevel, at du vil lade det komme an på en prøve, om det kan reducere din overspisning, hvis du skruer lidt mere op for kvaliteten af din mad. Det kan jo ikke skade at prøve for en periode ;-)

Uanset om du afprøver det eller ej, så lad mig endelig høre dine tanker og/eller erfaringer omkring emnet i kommentarfeltet nedenfor. Jeg elsker at høre fra dig ♥

De kærligste hilsner,
Jette Uhre
Spisepsykologi-ekspert.

6 kommentarer

Margit
 

Hej Jette. Tak for dit indlæg om at vælge kvalitet frem for kvantitet. Det giver rigtig god mening for mig og noget jeg bestemt vil tage til mig.
Læs mere
Læs mindre
Netgen
 

Hej Jette. Er kvalitet det samme som dyrere varer? Hvis jeg ikke vælger økologi, eller frisk lavet mad fra bunden, så er det ikke kvalitet? Et eller andet sted forstår jeg godt , hvad du mener, men jeg kan ikke lige forestille mig, hvordan jeg praktiserer det Mvh Nethe
Læs mere
Læs mindre
Jette Uhre
 

Hej Nethe :-) Nej det behøver ikke nødvendigvis at være dyrere varer, og det behøver heller ikke at være økologi... det handler ikke så meget om, hvordan maden objektivt set har kvalitet - det handler mere om, hvordan din mentale og personlige indstilling til maden er. Går du hjem med en indkøbspose med ting, du har udvalgt helt pr. automatik og med varer du har købt "bare for at", eller kommer du hjem med en indkøbspose, hvor hver ting er nøje udvalgt og du værdsætter hver vare mere? Det er egentlig mere den mentale omtanke og bevidsthed, du gør dig omkring dine indkøb, der er det vigtige - for det er den samme energi, du ofte vil bringe med til spisebordet og som måske vil afgøre, om du spiser hurtigt og pr. automatik, eller om du er mere bevidst om den mad, du spiser :-) Jeg håber, at det giver mening.
Læs mere
Læs mindre
Malene
 

Jeg har i mange år drømt om at kunne købe økologisk, frilands osv. Men vi kunne ikke rigtig finde råd til det, dog købte vi for et års tid siden en halv økologisk frilandsgris af gammel dansk landrace. Og mums, det var godt kød. Desværre var der ikke råd til at gå all in. Men siden er jeg blevet skilt, hvilket har betydet at der er indtaget litervis af dårlig vanilleis med marcipan/chokolade og jeg har taget 15 kg på siden vi blev skilt i november 17. Men nu begynder jeg så småt at kigge på kosten igen, og nu hvor jeg bor billigt på et lille værelse og har min gode førtidspension og ikke har andre udgifter til min datter end børnepengene (min datter bor fast hos sin far) og en mindre udgift til hendes efterskole, så ser jeg pludselig mig selv købe økologisk mælk, økologisk ost, nogle gange økologisk frugt og grønt osv. Det er lidt dyrere, ja, men jeg synes at det smager bedre, og jeg har tænkt på natur og dyrevelfærd når jeg handler økologisk, og jeg spiser faktisk ofte vegetarisk nu. Desværre ryger der stadig billig is ned i store mængder. Det skal jeg dog nok få styr på når jeg er lidt længere væk fra skilsmissen (og min mors død for seks måneder siden). Jeg har altid trøstespist. Men kvalitetsvarer smager bare af mere og lader til at mætte hurtigere -Det har du i hvert fald ret i.
Læs mere
Læs mindre
Jette Uhre
 

Tak for din feedback Margit - og super dejligt at høre, at du kunne bruge det :-) Kh. jette.
Læs mere
Læs mindre
Jette Uhre
 

Hej Malene. Nej nogle gange er der bare ikke ressourcer til det, og så skal man selvfølgelig ikke presse sin økonomi eller sig selv. Det skal aldrig være et stressmoment, at handle kvalitet eller økologi - så det handler bare om at gøre det i den grad, man nu kan. Jeg kunne forestille mig, at det er super hårdt at gå igennem en skilsmisse - især når din mor også er gået bort for så kort tid siden. I sådan nogle store overgange i livet er det ikke noget at sige til, at vi ind imellem kommer til at søge lidt ekstra tryghed i maden... og det er så vigtigt, at vi ikke slår os selv i hovedet med det. Det er jo trods alt bare en måde at forsøge at trøste os selv på. Men det lyder til, at du har den helt rette indstilling og positive fremtidssyn på det :-) Selvfølgelig skal du nok få mere ro på overspisningen, når du kommer mere ovenpå igen.. med din indstilling skal det i hvert fald nok gå fint. Halvdelen af vejen ud af overspisning er faktisk alene dét, at bestemme sig for at tro på, at man KAN arbejde sig ud af det. Det meste er muligt, når bare vi tror på det - og så sætter én fod foran den anden hele tiden :-) <3
Læs mere
Læs mindre

Skriv en kommentar