Er du dårlig til at sætte grænser?

Har du svært ved at sætte grænser? Kommer du ofte til at sige ja til ting, du egentlig ikke har lyst til?
Rigtig mange af os har svært ved at sætte grænser.
At være dårlig til at sætte grænser er ikke alene enormt opslidende for vores selvværd, men det kan også have en meget negativ påvirkning på vores forhold til mad.
Jeg havde selv enormt svært ved at sætte grænser, da jeg var yngre, men efterhånden som jeg er blevet bedre til det, har det også haft en positiv effekt på mit forhold til mad.
I denne uges episode af Mere Glæde og Mindre Overspisning TV forklarer jeg, hvorfor dét at være god til at sætte grænser er så vigtigt for at kunne reducere overspisning og have et balanceret forhold til mad, samt hvad du kan gøre for at begynde at sætte grænser.
Jeg håber, at du vil nyde videoen :-)
Hent det gratis worksheet her!
HUSK! Hvis du har svært ved at sætte grænser (både generelt og i forhold til mad), så handler det ikke om, at du skal forsøge at tvinge dig selv til at spise mindre eller kontrollere din overspisning. Måske er din overspisning jo netop bare er et kærligt budskab til dig om, at det er tid til at lære at lytte til dig selv og sætte grænser i livet, og at dine udfordringer med mad ikke vil gå væk, før du gør. Sørg altid for at se på de konstruktive og kærlige budskaber i din overspisning - frem for at slå dig selv i hovedet for det ♡
Transkribering af videoen:
Hej og velkommen tilbage til Mere Glæde og Mindre Overspisning TV.
I denne uge vil jeg gerne snakke lidt om det at sætte grænser, og hvorfor det er så vigtigt at kunne sætte grænser, for at have et balanceret forhold til mad.
For jeg ser det faktisk især ofte som et fælles træk for mange, der døjer med overspisning; nemlig at de har svært ved at sige fra, sætte grænser og prioritere deres tid på de ting, der er vigtigst for dem.
Det er nemlig sådan, at vores forhold til mad ofte er en afspejling af vores forhold til alt andet i livet. Så når du ikke kan sætte grænser generelt, så vil du også have svært ved at sætte grænser med mad."
Når du ikke kan sige nej og sige fra over for andre mennesker, så vil du også have svært ved at sige nej og sige fra omkring mad.
Man kan også sige, at når du har tendens til at fylde for meget på din livs-tallerken, så vil du også have tendens til at fylde for meget på din mad-tallerken.
Så hvad vil det egentlig sige at sætte grænser?
Det her med at sætte grænser kan jo handle om mange forskellige ting...
Bl.a. handler det konkret om at lære at turde at sige nej til andre mennesker, når der er noget, du ikke har lyst til.
Så handler det selvfølgelig også om at lære at sige nej over for dig selv, og om at kende dine egne personlige behov og begrænsninger, og lære at lytte til og respektere dig selv og din krops signaler.
Og så vil jeg også sige, at det faktisk også ofte handler om at lære at løsrive dig fra de urealistiske idealer og krav, som vi ofte udstilles for gennem medier og vores kultur, og at indse, at du altså ikke behøver at leve op til dem, men at du kan leve dit liv på dine egne præmisser.
Man kan altså øve sig i at sætte grænser på mange forskellige måder og områder af livet... men når alt kommer til alt, så handler dét at sætte grænser jo i virkeligheden om at lære at prioritere; at prioritere din tid, energi og overskud på de ting, der virkelig er vigtige for dig – og så lære at skære alt andet fra."
Så det betyder selvfølgelig ikke, at du skal begynde at være en lyseslukker og tage nej-hatten på hele tiden... men det betyder, at du måske i højere grad skal lære at spørge dig selv: Hvad har jeg VIRKELIG lyst til? Hvad har jeg virkelig behov for? Og hvad giver mig egentlig noget? – og så forsøge om du kan vælge resten fra.
Jeg ved, at vi lever i en kultur, hvor det er meget anerkendt, at vi skal gøre, gøre, gøre og udrette en masse hele tiden. Vi skal helst nærmest være over alt hele tiden. Det er så fedt at sige, at man har travlt, og det bliver ofte set som mindre sejt, hvis man tager en lørdag aften hjemme på sofaen.
Men det er altså bare så vigtigt, at vi lytter til vores egne behov og grænser og respekterer dem – især hvis vi gerne vil have et balanceret forhold til mad.
For mig har det i hvert fald gjort en KÆMPE forskel at lære at skære fra og sige: “Hvad er virkelig vigtigt for mig, og hvad er ikke?”.
Jeg har selv lagt mærke til, at jo bedre jeg er blevet til at sætte grænser i mit liv generelt - og sørge for kun at prioritere de ting, opgaver og mennesker i mit liv, som virkelig giver mig noget - jo nemmere er det også blevet at spørge mig selv, når jeg skal træffe valg omkring mad: “Hvad har jeg ALLER mest lyst til? Hvad vi jeg helst bruge min appetit på? Hvor vigtigt er det VIRKELIG for mig, at spise det her lige nu?”.
Før i tiden kunne jeg f.eks. slet ikke begrænse mig, når jeg skulle spise buffet.
Jeg var altid liiiige nødt til at have lidt af det hele på tallerkenen, og jeg var slet ikke kritisk over for, hvad jeg faktisk helst ville bruge min appetit på... så jeg endte altid med at overspise, fordi jeg ikke kun prioriterede det, jeg havde aller mest lyst til, men jeg også fyldte min mave op med alt muligt andet.
I dag er jeg super god til kun at vælge det, jeg helst vil bruge min appetit på, og så vælge resten fra.
Når jeg skal spise buffet, så kigger jeg altid på maden, forestiller mig hvordan det smager og spørger mig selv: Hvor meget jeg har lyst til det her mad på en skala fra 1-10, og hvor meget nydelse den egentlig vil give mig? Hvis jeg vurderer det til at være 6 eller derunder, så springer jeg det over.
Så at lære at sætte grænser handler i virkeligheden om at lære at prioritere mere – både mht. hvad du vil bruge din tid og energi på i livet, men også mht. til hvad du vil bruge din appetit på, når det kommer til mad.
Og når det gælder vores forhold til mad, så er det faktisk ikke nødvendigvis altid det mest effektive, at gå til angreb på vores uhensigtsmæssige vaner omkring maden, men det er nogle gange mere effektivt at arbejde med de andre områder af vores liv, som afspejler den samme problematiske tilgang, som vi har til mad.
Så jo mere du arbejder på at prioritere, hvad du fylder på din livs-tallerken, jo nemmere vil det også blive at prioritere, hvad du fylder på din mad-tallerken."
En virkelig god bonus ved at lære at sætte flere grænser er også, at det nok er én af de hurtigste veje til mere selvværd. For ved at lære at lytte til dine behov og lyster, og kun prioritere de vigtigste ting i dit liv, så sender du nemlig også et signal til dig selv om, at du kun fortjener det bedste, og at du ikke behøver at gøre alt eller at være over alt, for at være god nok – for du er allerede 100% god nok i dig selv som det menneske, du er.
Så jeg håber, at du vil begynde at øve dig i at prioritere mere, lytte mere til hvad du har lyst til og behov for, og øve dig i at sætte grænser.
Og for at hjælpe dig til at begynde at prioritere, sætte grænser og skære fra, så har jeg faktisk lavet et lille gratis worksheet til dig, som kan hjælpe dig til at brainstorme hvilke ting, der er mindre vigtige for dig, så du kan begynde at rense ud og skære fra.
Worksheet'et hedder “Rens ud på din tallerken”, og du kan downloade det via linket her nedenfor videoen.
Jeg håber, at du kunne bruge denne uges video... og som altid kunne jeg rigtig godt tænke mig at høre fra dig i kommentarfeltet nedenfor: Har du også svært ved at sætte grænser generelt? Og afspejler det sig også i at du har svært ved at sætte grænser omkring mad? Hvad er et område, hvor du vil begynde at sætte grænser og prioritere allerede i dag?
Jeg ville elske at høre dine tanker.
Og hvis du kunne li' denne vide, så er du selvfølgelig også meget velkommen til at dele den eller give den et lille like via knapperne nedenfor... jeg ville i hvert fald elske at få én eller anden reaktion fra dig.
Tak fordi du så med på denne uges episode og pas nu godt på dig selv, til vi ses igen.
De kærligste hilsner,
Jette.
10 kommentarer
Skriv en kommentar