Motivation til træning - 4 effektive tips

motivation-til-traening

Har du svært ved at fastholde din motivation til træning?

Kender du til at have perioder, hvor du har enormt meget motivation til træning, for så at ryge ind i lange perioder, hvor du SLET ikke kan komme ud af døren?

Den anden dag, da jeg var ude og løbe en af mine regelmæssige løbeture på stranden, kom jeg netop til at tænke på, hvordan jeg selv havde det med træning for 6-7 år siden.

Dengang oplevede jeg netop selv at have de her meget ekstreme udsving, hvor jeg trænede enormt meget i en periode, for så at ryge ind i periode, hvor det hele også bare kunne være lige meget.

At træne og bevæge mig var ofte en stor kamp, som krævede alt mit overskud og viljestyrke... og så snart overskuddet var mindre, og viljestyrken var slidt op, så røg jeg ind i lange perioder med inaktivitet."

Men i dag er dét at træne regelmæssigt faktisk blevet et super nemt valg for mig, der nærmest ALDRIG kræver nogen form for tvang, selvdisciplin eller viljestyrke.

At bevæge min krop er i langt højere grad baseret på lyst og ægte motivation, og jeg kan virkelig ikke mindes, at jeg de seneste 3-4 år har haft nogle længere perioder, hvor jeg slet ikke har haft nogen motivation til træning.

Jeg kan virkelig ikke beskrive, hvilken frihed det er, at have fundet ind til sådan en helt naturlig motivation til træning - og du kan selvfølgelig opnå det samme.

Så i denne uges episode af Mere Glæde og Mindre Overspisning TV deler jeg mine 4 mest effektive tips til, hvordan du kan fastholde din motivation til træning på en måde, der holder i længden.

Jeg håber, at videoen vil inspirere dig, og hvis du selv har nogle gode tips til, hvordan du fastholder din motivation til træning, så fortæl mig endelig gerne om dem i kommentarfeltet nederst på siden. Jeg ville elske at høre fra dig :-)

Transkribering:

Hej og velkommen tilbage til Mere Glæde og Mindre Overspisning TV - din ugentlige inspiration til at slippe din overspisning og balancere dit forhold til mad og din krop.

I dag vil jeg gerne give dig nogle tips til, hvordan du kan fastholde din motivation til træning.

Måske kender du til at have perioder, hvor du får trænet rigtig meget, for derefter at komme ind i en periode, hvor du slet ikke kan komme igang igen.

Sådan havde jeg det i hvert fald selv med træning for ca. 6-7 år tilbage.

Dengang handlede dét at træne for mig altid kun om at tabe mig, forbrænde kalorier og få min krop til at se mere perfekt ud.

Jeg havde netop sådan en meget sort/hvid tankegang i forhold til træningen, hvor jeg trænede meget i perioder, men så snart jeg havde skippet lidt for mange dage, så følte jeg, at det også bare være lige meget - og så gik der nogle gange flere uger, hvor jeg ikke kunne tage mig sammen til at komme ud af døren igen.

Men gennem de sidste 3-4 år kan jeg faktisk ikke huske, at jeg har haft nogle længere perioder, hvor jeg slet ikke har trænet eller bevæget mig regelmæssigt, og det er for mig i dag faktisk slet ikke nogen svær opgave, at komme jævnligt ud af døren.

Og det skal altså lige siges, at jeg IKKE nogen fitnessdronning med en medfødt motivation til træning eller med en viljestyrke af stål.

Faktisk bruger jeg sjældent viljestyrke til at få trænet... men jeg vil også sige, at motivation til træning, der er baseret på viljestyrke, det er faktisk i virkeligheden heller ikke ægte motivation.

Viljestyrke handler jo egentlig bare om den mentale beslutning om, at vi vil træne, men den har ikke nødvendigvis noget at gøre med at vi har lyst til det. Ofte bruger vi jo netop viljestyrke, når vi skal have gjort ting, vi egentlig ikke rigtig har lyst til.

Så der er altså ingen motivation ved at tvinge dig selv i fitness-centret. Tvang og viljestyrke kommer du faktisk ikke særlig langt med i længden, fordi det er netop nogle meget energikrævende ressourcer, som hurtigt løber op, så det er altså ikke holdbart at lade din motivation til træning afhænge af tvang og viljestyrke.

Så hvis du er god til at træne regelmæssigt, men du alligevel oplever det som en kamp hver dag, hvor du skal bruge enormt viljestyrke, så har du altså også god grund til at lytte med her.

For der findes faktisk en helt anden måde at fastholde en helt naturlig motivation til træning på, som er meget mere let og nydelsesfuld, og som slet ikke kræver viljestyrke eller tvang.

Så jeg vil gerne give dig 4 tips til, hvordan du fastholder din motivation til træning:

1. Sørg for at din motivation til træning er baseret på, at du elsker din krop (ikke fordi du hader den)

Det er så vigtigt at tjekke ind med dig selv, HVORFOR du bevæger dig.

Intentionen bag din motivation til træning er faktisk enormt afgørende for, hvor godt du kan holde motivationen.

Når din motivation til træning er baseret på kærlighed frem for had, så skaber du nemlig automatisk et større overskud i din krop, fordi positive følelser giver mere energi.

Og faktisk er det ikke alene mere motiverende, men du får også meget mere ud af din træning, når din motivation til træning er baseret på, at du elsker dig selv og din krop.

For når du vil træne, fordi du hader din krop, og fordi du vil ændre på den, så skaber du faktisk i højere grad en negativ stresstilstand i din krop, som bl.a. signalerer kroppen til at sætte forbrændingen ned, holde på fedtet og stoppe med at opbygge muskler.

Det er faktisk en naturlig overlevelsesmekanisme, når vores hjerne oplever, at der er noget, der truer os.
Og hvad enten det er en reel fysisk trussel, eller bare negative og hadfulde tanker i dit baghovede, så reagerer din krop og hjerne ofte på samme måde.

Så når din motivation til træning er baseret på had til dig selv og din krop, så arbejder du i virkeligheden imod der, hvor du gerne vil hen med din træning.

Så næste gang du tænker på at træne, men du føler din demotiveret, så tjek lige ind med dig selv, hvad din intention med træningen er baseret på.

Og hvis du opdager, at den er baseret på, at du hader din krop eller vil tabe dig, så prøv at spørge dig selv: “Hvad ville jeg gøre, hvis jeg allerede elskede min krop fuldstændig som den var? Hvis jeg allerede synes, at den var perfekt? Hvordan ville jeg så træne? Hvordan ville jeg så behandle min krop og opfylde dens behov?”.

Prøv på den måde at finde frem til en motivation til træning, som handler om at give din krop noget godt, frem for at ville ændre på den.

Det kommer du altså meget længere med.

2. Lad din motivation til træning handle om fornemmelsen i din krop i nuet (frem for fremtidige mål)

Når din motivation til træning er baseret på vægttab, så er det faktisk meget nemmere at miste motivationen, fordi vægttab ofte er et mere abstrakt fremtidsmål.

At have vægttab som mål er jo ikke noget, du kan opleve succes med bare efter én løbetur. Der skal jo ofte mange løbeture til over en periode, og så handler din vægt jo også i langt højere grad om hvad, hvornår og hvor meget, du spiser.

Hvis vi skal blive ved med at være motiverede for noget, så skal vi også helst opleve små belønninger eller succesoplevelser undervejs - og gerne regelmæssigt.

Så når du fokuserer på vægttab som målet, så er det altså nemmere at miste din motivation til træning, fordi belønningen ved det mål ligger meget længere ude i fremtiden, og din motivation vil også ofte forsvinde lynhurtigt, så snart vægtresultaterne udebliver.

Måske vil det også give dig en mere sort/hvid tilgang træning, fordi du tænker “Jeg skal løbe minimum 7 kilometer for at forbrænde noget, ellers kan det være lige meget”.

Hvis du derimod lader målet for din træning være, at have en gode fornemmelse i kroppen i nuet, så kan du jo faktisk opnå belønning og succes med det mål på ganske kort sigt, og faktisk med hver enkelt lille løbetur eller træningstime – og du kan endda opnå belønningen allerede efter 10-15 minutters træning.

På den måde vil det være meget nemmere at slippe sort/hvid mentaliteten og komme ud af døren... for når det gælder fornemmelsen i kroppen, så gør selv den mindste smule bevægelse jo en forskel.

Så næste gang du overvejer at bevæge dig, så prøv lige at tune ind på, hvordan din krop har det, og hvordan du forestiller dig, at den vil have det, når du har bevæget dig i bare 10-15 minutter – eller når du kommer hjem fra træningen.

Luk øjnene og forestil dig den gode fysiske fornemmelse, du vil have, når du kommer hjem, og prøv at lade det være dit hovedsagelige mål og fokus for din træning.

3. Lad din træning være sjov og nydelsesfuld

Dybt grundlagt i vores overlevelsesmekanismer har vi en naturlig søgen mod nydelse og væk fra smerte. Så vi vil altid være naturligt motiverede for at bevæge os mod det, der er nydelsesfuldt.

Derfor er din træning også NØDT til at være nydelsesfuld for dig – for ellers VIL du altid skulle bruge viljestyrke, hvilket jo er en begrænset ressource.

Så eksperimenter med at finde noget bevægelse eller træning, du kan lide. Prøv gerne mange forskellige træningsformer af. Hvad synes du er sjovt? Hvad giver dig nydelse?

Lad være med at vælge træningsformer, bare fordi du har hørt, at det forbrænder flest kalorier eller er mest effektivt ifht. at give dig en veltrænet krop.

Vælg den form for bevægelse eller træning, du har mindst modstand på at gøre. For det er altså det, der vil give dig mere motivation til træning i længden.

4. Kombiner din træning med noget andet, du holder af

Hvis du har svært ved at finde noget bevægelse, som du virkelig nyder, mens det står på, så vælg i det mindste det, du har mindst modstand på, og prøv så evt. at kombinere det med noget andet, der kan give dig nydelse.

For mig er løbeture perfekte, fordi jeg samtidig får mulighed for at nyde naturen og vandet eller lytte til motiverende og gode podcasts imens.

For nogle kan det f.eks. også være at hygge med en veninde på et træningshold hver uge, og for andre kan det være at tænke om træningen som deres frirum og skønne alenetid, hvor de får lov at rense tankerne. Eller måske er det netop det tidspunkt, hvor du får lov at lade din yndlingsmusik storme ud af høretelefonerne.

Jeg har faktisk også engang eksperimenteret med at sidde på en motionscykel, mens jeg så en af mine yndlingsserier på Netflix. Det virkede faktisk også!

Så prøv om du kan tænke om din træning som andet end bare træning. Put dit fokus på noget andet, du holder af, så du bedre kan fastholde din motivation til træning.

Og... sidst men ikke mindst vil jeg også anbefale dig at generelt tænke i bevægelse frem for træning.

Vi har det netop ofte med at begrænse bevægelse af vores krop til decideret træning, hvor der er en masse regler, rammer og mål. Men alle former og grader af bevægelse bidrager jo i virkeligheden til vores krops sundhed. Så om du skal vælge at tage cyklen til arbejde, at gøre mere havearbejde, at få en ny hobby hvor du bevæger dig eller at lege mere med børnene etc., så tæller det jo alt sammen også på bevægelseskontoen.

Uanset hvad, handler det jo i bund og grund bare om at gøre din krop glad og opfylde dens behov :-)

Som altid ville jeg elske at høre fra dig i kommentarfeltet nedenfor:

Hvad gør du selv for at fastholde din motivation til træning (uden at skulle bruge viljestyrke?). Har du nogle gode tips, som du kunne tænke dig at dele? Og er der nogle af disse 4 tips jeg har delt i dag, som du har tænkt dig at afprøve?

Jeg ville elske at høre dine tanker :-)

Og hvis du kunne li' den her video, så giv den endelig også et lille "Like" eller del den med dine venner, så jeg ved, hvad du synes. Jeg ville elske at få en eller anden reaktion fra dig.

Tak for at du så/læste med på endnu en episode af Mere Glæde og Mindre Overspisning TV.

Pas rigtig godt på dig selv til vi ses igen ♡

De kærligste hilsner,
Jette.

10 kommentarer

Parvin
 

Smukke Jette Elsker din naturlige og din helt igennem fantastiske tilstedeværelse i det du lægger ud. Du har fuldstændig ret i de ting du skriver og siger. Det der får mig afsted er helt sikkert følelsen efter træning, og ja tiden jeg har med andre der også er passioneret omkring det samme. Det der også er helt rigtigt, er når træningen bliver kombineret med noget man kan lide. Jeg elsker at høre musik mens jeg træner så holder jeg også længere især når det bliver hårdt. Jeg mangler kun 8 kg så er jeg i mål, men jeg skal blive bedre til at ikke træne fordi jeg hader min krop, men fordi jeg elsker den. Tak for dine vise ord og tak for dig❤
Læs mere
Læs mindre
Jette Uhre
 

Århh TUSIND TUSIND tak for dine søde ord kære Parvin! ❤ Fedt at videoen giver mening for dig, og at du kunne bruge den - og tak for at du deler dine egne erfaringer. Og hvor er det dog også bare super dejligt at høre fra dig og vide, at du stadig følger trofast med! Det varmer i mit lille hjerte ;-) Kæmpe krammere til dig!
Læs mere
Læs mindre
Helle
 

Tak for dine videoer. De giver SÅ meget mening. Jeg har været virkelig hård ved mig selv nærmest hele livet - i hvert fald mit voksenliv, men jeg elsker din tilgang til træning og spisning, og jeg håber virkelig jeg kan lære at slippe kontrollen og få det bedre.
Læs mere
Læs mindre
Helene
 

Mit råd er måske lidt kontroversielt, men det virker altså for mig, så jeg deler alligevel ;) Jeg lader være med at bade derhjemme om morgenen, for jeg har opdaget, at det er nemmere for mig at komme afsted til træning hvis jeg tænker "jeg skal jo alligevel i bad - så kan jeg ligeså godt svede lidt først" ;) PLUS at mit fitnesscenter har dampbad - så hvis jeg endda lokker mig selv med, at jeg kan træne LIGE HVAD JEG HAR LYST TIL, og så vanker der dampbad og forkælelse bagefter; SÅ kommer jeg altså afsted til træning <3
Læs mere
Læs mindre
Parvin
 

Selvfølgelig følger jeg med. Du ændrede 100% min tilgang og tanker omkring vægttab. Alt det dengang du lærte mig, bruger jeg stadig idag og ville ønske ar alle kunne blive coachet af dig. Jeg skylder dig alt det jeg gør for mig selv og for min krop den dag idag❤ Kæmpe kram til dig også😘
Læs mere
Læs mindre
Jette Uhre
 

Selv tusind tak for at du følger med Helle :-) Er glad for at det giver mening for dig! Og selvfølgelig kan du lære at slippe kontrollen og få det bedre - men husk at første skridt er altid at vælge selv at tro på det. Som Henry Ford's meget populære udtalelse så klogt lyder: "Whether you think you can, or you think you can't - you are right!". Så tro på det kære! Bliv endelig ved med at følge med her på siden, tag små bitte skridt ad gangen, og så skal du nok nå dertil :-)
Læs mere
Læs mindre
Jette Uhre
 

Ihh TUSIND tak for det råd Helene. Intet er jo for kontroversielt, hvis det virker! Jeg synes det giver meget god mening i hvert fald. Jeg trænede faktisk også engang et sted, hvor der var dampbad, og jeg kan bestemt bekræfte, at det virker :) Nydelsen ved et afslappende dampbad er også SÅ meget større, når man haft pulsen godt oppe og fået rystet kroppen godt igennem inden.
Læs mere
Læs mindre
Ditte Fribert
 

Jeg er ny lytter/læser hos dig. Og jeg glæder mig til at bruge dine tips og råd ❤ Min tilgang til træning er allerede ved at være lystbetonet....tror jeg nok 😃 Men for mig er det altafgørende, at jeg lytter til noget dejligt/godt musik samtidig. Nysgerrig på hvilke Podcasts DU lytter til ? Og kender du til særlig trænings-opmuntrende up-tempo eller sej musik 😃⁉️ Glæder mig til at læse alt dit materiale om overspisning og følelser derom. Har tabt 7 kg. Og skal tabe 7 mere. Jeg er 53 år, og taber mig langsommere end jeg gjorde før. Men jeg er vild med at ændre mit liv til det bedre 😃 Kh. Ditte
Læs mere
Læs mindre
Jette Uhre
 

Ihh velkommen til Ditte 😃 Dejligt med nye læsere/lyttere som dig, der byder ind med tips og feedback. TUSIND tak for det ❤ Jeg lytter sjældent selv til musik, når jeg løber, da jeg kan være lidt sensitiv med det - og jeg har netop svært ved at finde noget, der lige passer på mit humør og tempo ind imellem. Så mht. musik har jeg ikke lige så mange forslag. Dog kan jeg huske, at jeg i en periode brugte musikken fra min kærestes gamle band (Pixie Carnation). Det passede godt til mit humør og tempo (men måske var jeg også farvet af, at det var min kærestes musik ;) Ifht. podcasts kan jeg godt li' podcast'en "Power and purpose" af Mastin Kipp. Den handler om personlig udvikling og lidt om positiv spiritualitet. Jeg kan også lide en der hedder "Project Life Mastery". Men jeg tror generelt bare det handler om at prøve at søge på nogle emner, du selv finder interessant. Det er jo det vigtige. Der findes så meget godt derude (måske mest på podcasts engelsk, men det vænner man sig hurtigt til). Lyder super godt at du føler dig positiv i forhold til at ændre dit liv til det bedre, og også super skønt for dig, at du har tabt dig 7 kilo :-) Jeg vil dog anbefale dig at huske på ikke at hænge for meget fast ved, at der er et bestemt antal kilo, du skal tabe dig - for det kan godt være med til at få dig til at stresse mere i processen og måske miste motivationen for at blive ved med at gøre sunde handlinger for dig selv, hvis du ikke lige ser de resultater på vægten, du ønsker dig. I sidste ende handler vores sundhed og velvære jo om, hvad vi GØR, og hvordan vi behandler os selv og vores krop - og ikke om hvor meget vi vejer. Husk også på at vi jo i virkeligheden ikke kan bestemme med hovedet, hvor vores krop har det bedst rent vægtmæssigt. Dét, vi dog KAN gøre, er jo at lytte til kroppen og være så god ved den, vi kan - og så skal kroppen jo nok selv klare resten :-) Jeg håber, at det giver mening ❤ Rigtig god fornøjelse med at kigge rundt på min side, og høst endelig bare alt den inspiration, du kan Ditte - og så håber jeg selvfølgelig, at du vil blive ved med at følge med på nyhedsbrevet fremover ❤ De kærligste hilsner, Jette.
Læs mere
Læs mindre
Doris Pedersen
 

Tak for din hilsen 8-) Jeg har desværre ikke noget positiv ! Jeg er faldet i et hul! Jeg har et konstant behov for at spise! Ingen motivation. Så jeg har forøget min vægt med 5 kg. i løbet af en uge. Jeg er ædru alkoholiker, gennem snart 9 år. Nu er det så mad, min krop kræver. MVH Doris
Læs mere
Læs mindre

Skriv en kommentar