Hemmeligheden til at få ÆGTE kontrol over mad

Slankekure og slankeindustrien får os ofte til at tro, at den ultimative vej til at føle kontrol over vores spisning er ved at bruge regler, planer og restriktioner. Men faktisk er det helt misforstået...

Måske kender du det, at du starter på en slankekur eller sætter restriktioner omkring mad, og pludselig er det som om, at maden skriger endnu mere efter dig, og din trang til overspisning bliver større.

Du snyder måske dig selv til at tro, at det er dig, der har kontrol over maden, når du er på kur eller sætter restriktioner... men hvis du er helt ærlig med dig selv, så er det faktisk omvendt;

Det er jo netop, når du sætter forbud og restriktioner omkring mad, at alt det "forbudte" bliver mere interessant, og du får mere lyst til det.

Det er jo netop, når du begynder at lave regler og planer omkring mad, at du føler dig besat af tanker om mad.

Det er jo netop, når du ængsteligt forsøger at styre maden, at maden begynder at tage styringen over dig og dit liv.

Sandheden er, at du altid kun vil føle dig “ude af kontrol” omkring mad, når du desperat forsøger at kontrollere din mad i første omgang."

Mad er et biologisk behov - og biologiske behov skal vi ALDRIG forsøge at kontrollere på en syntetisk og kunstig måde.

Det er jo f.eks. også et naturligt og biologisk behov at gå på toilettet... og din krop er jo også naturligt indrettet til at kunne sende signaler til dig omkring, hvornår du skal gøre det. Hvis du begyndte at lave en masse mentale regler, planer og restriktioner omkring dine toiletvaner, så ville din fordøjelse formentlig også komme ud af balance.

På samme måde er vi jo i virkeligheden helt naturligt indbyggede til at kunne navigere vores spisning (bl.a. ved at fornemme vores krops naturlige signaler om sult og mæthed og lade naturlig nydelse og sansning af maden tilfredsstille os)... men det er jo først, når vi begynder at ville manipulere med vores naturlige biologi, at vi fuc*** det hele op! (undskyld sproget).

Det er jo først, når vi begynder at lege Gud (som når vi tror, at vi skal være en autoritet over vores krop... når vi tror, at vi skal styre alting med mentale planer og idéer... og når vi tror, at vi ikke kan have tillid til maden, vores krop og vores naturlige biologi), at vores forhold til mad kommer ud af balance!

Så hemmeligheden til at få mere kontrol over mad er i virkeligheden at begynde at slippe kontrollen og have mere tillid til dine indbyggede biologiske instinkter.

Først når du giver slip på at ville kontrollere dit madindtag med hovedet, vil du begynde at skabe plads til, at din krops naturlige signaler kan navigere dig. Og først dér vil du føle en ÆGTE og naturlig kontrol over mad."

Jeg ved, at det måske er stik imod, hvad du er vant til at høre. Jeg ved, at det er stik imod den måde, vi i mange år har forsøgte at gå til angreb på spise- og vægtudfordringer på.

Men kan det virkelig være meningen, at vi fra naturens side er indbyggede til at skulle tælle kalorier, lave kostplaner og sætte konstante forbud og restriktioner, for at kunne være sunde og i balance?

Kan det virkelig være meningen, at vi er nødt til at skulle bruge SÅ meget energi og tankevirksomhed på noget så naturligt som at spise?

Du behøver altså ikke regler, struktur og restriktioner... Alt hvad du behøver er at stole på din krop og overgive dig til din egen natur - og det er altså hverken noget, der kræver viljestyrke eller drænende selvdisciplin. Og netop derfor, er det også meget mere holdbart i længden :-)

Hvis du vil lære konkrete redskaber til at opnå en ÆGTE følelse af kontrol over din mad, kan du netop få hjælp på mit store Mere Glæde og Mindre Overspisning Mentorforløb. Du kan læse mere om forløbet her

De kærligste hilsner,
Jette Uhre
- Spisepsykologi-ekspert

 

P.S. Kender du også dét, at du føler dig mere ude af kontrol over mad, jo mere du forsøger at kontrollere det? Jeg ville elske at høre om dine erfaringer i kommentarfeltet nedenfor :-)

Læs også: Vil du have kontrol over mad?

1 kommentar

Annette
 

Jeg ved ikke om jeg "må" være med til at tale om det her, da jeg nok nærmere har det modsatte at jeg underspiser.. Men alligevel føler jeg der er meget i artiklerne om overspisning der taler til mig om at spisning handler meget mere om det psykiske end om kontrol.. Til gengæld overspiser min datter og jeg tænker jeg vil bruge denne her viden for at hjælpe hende.. Det er nogle dejligt overskuelige artikler. Føler der bliver udtrykt stor omsorg og god indsigt.. Tusind tak..
Læs mere
Læs mindre

Skriv en kommentar