Derfor skal du droppe idéen om sund og usund mad

Hvad er sund og usund mad? Det er faktisk et spørgsmål, jeg får rigtig ofte - ikke kun fra mine klienter, men også fra mennesker i min familie og omgangskreds.
Før i tiden (da jeg døjede meget med overspisning, slankekursmentalitet og et negativt kropsbillede) stræbte jeg altid meget efter svaret på, hvad der var sundt og usundt, men det var som om, at det altid gjorde mig mere forvirret, frustreret og stresset, fordi mange eksperter, kure og forskningsresultater netop ofte modsiger hinanden.
Det var også som om, at jo mere jeg havde det her sort-hvid syn på mad, og stræbte efter at holde mig inden for bestemte rammer for, hvad jeg havde vurderet som sund og usund mad, jo mere kom jeg faktisk til at overspise, og desto mere anstrengt blev mit forhold til mad.
Efterhånden som jeg har udviklet et mere balanceret forhold til mad, har jeg dog lært, at hvorvidt noget er sundt eller usundt ikke er så simpelt et spørgsmål endda, og at vi faktisk gør os selv en tjeneste ved at erkende, at svaret på det spørgsmål er mere nuanceret og relativt, end vi måske ville ønske.
I dette første afsnit af Mere glæde og mindre overspisning TV (yep - jeg har startet min egen youtube kanal!) fortæller jeg netop om, hvorfor du skal slippe den her mentale opdeling i sund og usund mad, hvorfor det faktisk ofte gør meget mere skade end gavn at inddele din mad på denne måde, og hvorfor man i det hele taget ikke kan sige, at noget mad udelukkende er sundt eller usundt.
Husk at smide en kommentar nederst på siden - jeg ville elske at høre fra dig.
Transskribering af videoen:
Hej og velkommen til denne første episode af Mere glæde og mindre overspisning TV – stedet hvor du får inspiration til at slippe din overspisning og balancere dit forhold til mad og din krop.
I denne her første episode har jeg valgt at snakke lidt om, hvorfor du skal give slip på idéen om sund og usund mad.
Vi har i mange år haft meget fokus på netop at dele mad ind i de her to kategorier; sund og usund mad, og medierne spiller bl.a. en kæmpe stor rolle i forhold til at stemple mad som godt/dårligt, sundt/usundt, syndigt/samvittighedfuldt osv.
Særligt slankekure og vægttabsprogrammer har næsten altid en liste med “god og dårlig” eller "sund og usund mad", og måske har du også din egen mentale liste over, hvad der er god og dårlig eller sund og usund mad.
Vi mennesker har en tendens til, at vi rigtig gerne vil sætte ting i faste rammer, og jeg ved, at det kan give en form for tryghed og kontrol, at dele din mad ind i to kategorier på den her måde, men sandheden er bare, at tanken om sund og usund mad ofte en stor medløber til mere overspisning, og det er faktisk en af de største forhindringer i forhold til at opnå et balanceret forhold til mad... og det er der flere forskellige grunde til:
1. Fremmer sort-hvid mentalitet og mere overspisning
For det første, så fremmer den her inddeling i “sund og usund mad” næsten altid en sort-hvid mentalitet omkring mad, hvor vi har de her to lister – sund og usund – og vi stræber efter at holde os inden for den sunde liste, men så snart vi spiser lidt af det, der er på den usunde liste, så tænker vi måske “Nu har jeg også ødelagt det hele, så kan jeg lige så godt blive ved”.
Fordi vi kun ser på mad i et meget sort-hvid perspektiv, og vi slet ikke ser alle nuancerne ind imellem, så tolker vi måske nærmest det at spise ét stykke slik som lige så dårligt som at spise en hel pose slik, og så kan vi jo lige så godt bare spise hele posen - og på den måde ryger vi måske endnu mere ud i store overspisningsepisoder.
2. Øger lysten til "usundt mad"
Den anden grund til, at du skal droppe idéen om sund og usund mad er, at når vi bruger en masse tid og mental energi på at dømme og inddele vores mad i sund og usund, så bruger vi jo faktisk også mere tid på at tænke på mad. Når mad generelt fylder mere i vores bevidsthed, så er det også klart, at vi får mere lyst til det.
Faktisk er vi sjovt nok også indrettede sådan, at særligt når vi fortæller os selv, at der er noget, der er forbudt, usundt eller dårligt (og som vi ikke må få), så får vi ofte endnu større lyst til det. Når noget er begrænset, eller vi har begrænset tilgang til det, så bliver det netop ofte mere interessant for os, og på den måde får vi måske ikke alene mere lyst til det, men vi får også endnu sværere ved at styre mængderne, når vi først er i gang, fordi vi frygter, at der går langt tid før, vi får tilgang til det igen.
3. Giver skyld, skam og dårlig samvittighed
Den tredje ulempe ved at dele sin mad ind i “sund og usund mad” er, at det ofte fremmer en moralsk kobling til maden; Når vi dømmer mad som værende “usundt” eller “dårligt”, så stopper det jo ikke bare der – for så begynder vi også ofte at putte den moralske kobling på. Pludselig er det ikke længere bare maden, der er god eller dårlig, men vi begynder også at dømme os selv som værende gode eller dårlige, hvilket ofte fører til følelser som skyld, skam og dårlig samvittighed. Skyld, skam og dårlig samvittighed er netop nogle af de følelser, der driver trangen til overspisning og trøstespisning aller mest.
4. Skaber en negativ placebo-effekt
Den fjerde grund til, at du skal stoppe den her inddeling i sund og usund mad er, at det ofte skaber en placebo-effekt i kroppen. Når du spiser noget, men samtidig tænker, at det er usundt, eller at det ikke er godt for dig, så vil din hjerne faktisk tolke den information som om, at der er noget, der truer dig og din overlevelse. Din hjerne vil simpelthen opfatte den mad, du spiser, som en truende fjende, og som en naturlig overlevelsesmekanisme vil den aktivere din krops sympatiske nervesystem (stressnervesystemet), som bl.a. medfører, at en stor del af kroppens blodforsyning bliver prioriteret væk fra fordøjelsen, forbrændingen og de indre organer, og i stedet bliver sendt ud i arme og ben og op til hjernen.
Denne mekanisme er egentlig gavnlig, for hvis der virkelig var noget, der truede dig, så ville det give god mening, at din krop prioriterede mere blodforsyning ud til arme og ben, så du kunne flygte hurtigt, og op til hjernen, så du kunne tænke hurtigt... men i det her tilfælde, hvor det er maden, din hjerne tolker som fjenden, så har det kun den ulempe, at du faktisk vil forbrænde og fordøje den mad, du spiser, i meget ringere grad.
Så hvad du tænker omkring din mad, bliver ofte forstærket i din krop – jo mere du dømmer din mad for at være usundt, desto mere usund en virkning har maden faktisk på din krop.
5. Forhindrer dig i at lytte til din krops feedback
Den femte årsag til, at du skal slippe idéen om sund og usund mad er, at når du har de her mentale idéer om, at maden er godt eller dårligt for dig, så forhindrer du dig selv i at lytte objektivt til den feedback, som din krop sender til dig, når du spiser. Din krop sender hele tiden feedback til dig omkring det mad, du spiser, og de mængder du spiser – men hvis du er helt opslugt af dine mentale idéer omkring, at maden er sundt eller usundt, så snyder du dig selv for at kunne lytte til disse signaler og navigere din spisning ud fra det.
En af de afgørende skridt til at balancere dit forhold til mad er at netop give lidt slip på de mentale idéer og domme omkring mad, og i stedet begynder at lytte mere intuitivt til, hvilken feedback din krop sender til dig, når du spiser.
Hvis du f.eks. gik til maden med en mere neutral indstilling, så ville du måske bedre kunne mærke, at det ikke føles godt at spise den der HELE pizza, og at det faktisk ikke giver dig den nydelse, du troede – og så vil du modtage den feedback som en neutral information, frem for en moralsk idé, der bare får dig til at dømme dig selv og overspise mere.
Når du forholder dig neutralt til mad, vil du måske også kunne mærke, at det der lækre stykke kage til fødselsdagsfesten faktisk føles helt okay i din krop, og at det faktisk gav dig en masse nydelse... men at hvis du spiser 3 stykker, så vil det ikke føles godt længere.
Den her mere neutrale og observerende tilgang til maden og den feedback, din krop sender til dig, hjælper dig til at navigere din spisning på en mere balanceret måde - uden sort-hvid mentalitet og uden at koble så mange stressfulde og moralske følelser på din spisning. Det vil netop give dig en ægte følelse af kontrol over din spisning og hjælper dig til at vælge det, der er bedst for dig.
Sund og usund mad findes i virkeligheden ikke
Egentlig kan man også diskutere, om sund og usund mad i virkeligheden findes. Selvfølgelig er der mad, der rent næringsmæssigt kan trække din krop i en mere sund eller usund retning, men det afhænger i virkeligheden også af, hvor meget du spiser af det, hvordan du spiser det, hvad du tænker om det, hvilken tilstand din krop er i, når du spiser det, hvor meget du nyder det, hvornår du spiser det, hvad du spiser det sammen med osv.
Det afhænger af mængderne
Sundhed er jo i virkeligheden kun en tilstand, din krop kan have – det er ikke en tilstand, som maden har. Mad er jo faktisk bare neutralt. Når det kommer ind i kroppen, kan det selvfølgelig påvirke din krop i en mere eller mindre sund retning, men det er jo ikke fordi, at din krop automatisk bliver mere usund, hvis du spiser ét stykke pizza. Din krop kan sagtens bearbejde et stykke pizza, som du virkelig nyder, uden nødvendigvis at blive mere usund eller tage mere på – det afhænger jo netop af, hvor meget og hvor ofte, du spiser pizza.
Nydelse er også sundt
Sandheden er også, at hvorvidt mad er sundt for os eller ej handler ikke bare om, hvad der konkret er i maden, men det handler også om, hvilken helhedsoplevelse maden giver os, og især hvor meget nydelse det giver os.
Nydelse er enormt sundt, fordi det netop bidrager til at sætte vores krop i en afslappet tilstand og aktivere det parasympatiske nervesystem – det modsatte af det sympatiske nervesystem (som var stressnervesystemet, jeg nævnte tidligere). Kun når vores krops parasympatiske nervesystem er aktiveret, kan den faktisk koncentrere sig om at balancere fordøjelsen, forbrændingen og hormonbalancen, og derfor kan man sige, at jo mere vi nyder vores mad (uanset hvad vi spiser) desto mere fremmer det faktisk en tilstand i kroppen, hvor dens forbrænding, fordøjelse og hormonbalance fungerer aller mest optimalt.
Hvorvidt mad i sidste ende er sundt eller usundt for din krop afhænger altså i virkeligheden af den fulde oplevelse af spisningen, og ikke bare af den næringsmæssige værdi af maden.
Selvfølgelig kan man stadig sige, at der er mad, der nærer din krop på en positiv måde og giver din krop de næringsstoffer, den behøver, og selvfølgelig kan man også sige, at der er mad, der ikke nærer din krop på en positiv måde eller leverer noget værdifuldt til din krop (ud over måske smagen og nydelsen), men at konsekvent inddele din mad i sund og usund mad, og at tænke, at noget mad udelukkende er godt eller dårligt, det hjælper dig altså ikke til at balancere dit forhold til mad, og det vil med med høj sandsynlighed bare få dit forhold til mad mere ud af balance.
Når du giver slip på idéen om sund og usund mad, når du begynder at se alt mad som bare mad, og når du begynder at tune ind på, hvordan maden faktisk føles i din krop - først dér kan du skabe det naturlige, balancerede og intuitive forhold til mad, du i virkeligheden ønsker dig.
I kommentarfeltet under videoen kunne jeg godt tænke mig at høre fra dig... har du også med at dele din mad meget konsekvent ind i sund og usund mad? Har du også et sort-hvid syn på mad? Og hvad har dine erfaringer været med det? Jeg vil meget gerne høre om dine tanker og oplevelser i kommentarfeltet nedenfor.
Og hvis du kunne li' denne video, så giv den lige et "like", eller måske du har lyst til at dele den med dine venner via knapperne nedenfor. Jeg ville i hvert fald elske at få en eller anden reaktion fra dig :-)
Tusind tak for at du så med på denne første episode af Mere glæde og mindre overspisning TV. Jeg håber, at du kunne li' det, og at du kunne bruge det, og pas nu godt på dig selv til vi ses igen.
De kærligste hilsner,
Jette Uhre
- Spisepsykologi-ekspert.
Læs også: Derfor skal du tillade dig selv at spise, hvad du vil
32 kommentarer
Skriv en kommentar