Derfor skal du droppe idéen om sund og usund mad

Vlog grafik - sund og usund mad

Hvad er sund og usund mad? Det er faktisk et spørgsmål, jeg får rigtig ofte - ikke kun fra mine klienter, men også fra mennesker i min familie og omgangskreds.

Før i tiden (da jeg døjede meget med overspisning, slankekursmentalitet og et negativt kropsbillede) stræbte jeg altid meget efter svaret på, hvad der var sundt og usundt, men det var som om, at det altid gjorde mig mere forvirret, frustreret og stresset, fordi mange eksperter, kure og forskningsresultater netop ofte modsiger hinanden.

Det var også som om, at jo mere jeg havde det her sort-hvid syn på mad, og stræbte efter at holde mig inden for bestemte rammer for, hvad jeg havde vurderet som sund og usund mad, jo mere kom jeg faktisk til at overspise, og desto mere anstrengt blev mit forhold til mad.

Efterhånden som jeg har udviklet et mere balanceret forhold til mad, har jeg dog lært, at hvorvidt noget er sundt eller usundt ikke er så simpelt et spørgsmål endda, og at vi faktisk gør os selv en tjeneste ved at erkende, at svaret på det spørgsmål er mere nuanceret og relativt, end vi måske ville ønske.

I dette første afsnit af Mere glæde og mindre overspisning TV (yep - jeg har startet min egen youtube kanal!) fortæller jeg netop om, hvorfor du skal slippe den her mentale opdeling i sund og usund mad, hvorfor det faktisk ofte gør meget mere skade end gavn at inddele din mad på denne måde, og hvorfor man i det hele taget ikke kan sige, at noget mad udelukkende er sundt eller usundt.

Husk at smide en kommentar nederst på siden - jeg ville elske at høre fra dig.

Transskribering af videoen:

Hej og velkommen til denne første episode af Mere glæde og mindre overspisning TV – stedet hvor du får inspiration til at slippe din overspisning og balancere dit forhold til mad og din krop.

I denne her første episode har jeg valgt at snakke lidt om, hvorfor du skal give slip på idéen om sund og usund mad.

Vi har i mange år haft meget fokus på netop at dele mad ind i de her to kategorier; sund og usund mad, og medierne spiller bl.a. en kæmpe stor rolle i forhold til at stemple mad som godt/dårligt, sundt/usundt, syndigt/samvittighedfuldt osv.

Særligt slankekure og vægttabsprogrammer har næsten altid en liste med “god og dårlig” eller "sund og usund mad", og måske har du også din egen mentale liste over, hvad der er god og dårlig eller sund og usund mad.

Vi mennesker har en tendens til, at vi rigtig gerne vil sætte ting i faste rammer, og jeg ved, at det kan give en form for tryghed og kontrol, at dele din mad ind i to kategorier på den her måde, men sandheden er bare, at tanken om sund og usund mad ofte en stor medløber til mere overspisning, og det er faktisk en af de største forhindringer i forhold til at opnå et balanceret forhold til mad... og det er der flere forskellige grunde til:

1. Fremmer sort-hvid mentalitet og mere overspisning

For det første, så fremmer den her inddeling i “sund og usund mad” næsten altid en sort-hvid mentalitet omkring mad, hvor vi har de her to lister – sund og usund – og vi stræber efter at holde os inden for den sunde liste, men så snart vi spiser lidt af det, der er på den usunde liste, så tænker vi måske “Nu har jeg også ødelagt det hele, så kan jeg lige så godt blive ved”.

Fordi vi kun ser på mad i et meget sort-hvid perspektiv, og vi slet ikke ser alle nuancerne ind imellem, så tolker vi måske nærmest det at spise ét stykke slik som lige så dårligt som at spise en hel pose slik, og så kan vi jo lige så godt bare spise hele posen - og på den måde ryger vi måske endnu mere ud i store overspisningsepisoder.

2. Øger lysten til "usundt mad"

Den anden grund til, at du skal droppe idéen om sund og usund mad er, at når vi bruger en masse tid og mental energi på at dømme og inddele vores mad i sund og usund, så bruger vi jo faktisk også mere tid på at tænke på mad. Når mad generelt fylder mere i vores bevidsthed, så er det også klart, at vi får mere lyst til det.

Faktisk er vi sjovt nok også indrettede sådan, at særligt når vi fortæller os selv, at der er noget, der er forbudt, usundt eller dårligt (og som vi ikke må få), så får vi ofte endnu større lyst til det. Når noget er begrænset, eller vi har begrænset tilgang til det, så bliver det netop ofte mere interessant for os, og på den måde får vi måske ikke alene mere lyst til det, men vi får også endnu sværere ved at styre mængderne, når vi først er i gang, fordi vi frygter, at der går langt tid før, vi får tilgang til det igen.

3. Giver skyld, skam og dårlig samvittighed

Den tredje ulempe ved at dele sin mad ind i “sund og usund mad” er, at det ofte fremmer en moralsk kobling til maden; Når vi dømmer mad som værende “usundt” eller “dårligt”, så stopper det jo ikke bare der – for så begynder vi også ofte at putte den moralske kobling på. Pludselig er det ikke længere bare maden, der er god eller dårlig, men vi begynder også at dømme os selv som værende gode eller dårlige, hvilket ofte fører til følelser som skyld, skam og dårlig samvittighed. Skyld, skam og dårlig samvittighed er netop nogle af de følelser, der driver trangen til overspisning og trøstespisning aller mest.

4. Skaber en negativ placebo-effekt

Den fjerde grund til, at du skal stoppe den her inddeling i sund og usund mad er, at det ofte skaber en placebo-effekt i kroppen. Når du spiser noget, men samtidig tænker, at det er usundt, eller at det ikke er godt for dig, så vil din hjerne faktisk tolke den information som om, at der er noget, der truer dig og din overlevelse. Din hjerne vil simpelthen opfatte den mad, du spiser, som en truende fjende, og som en naturlig overlevelsesmekanisme vil den aktivere din krops sympatiske nervesystem (stressnervesystemet), som bl.a. medfører, at en stor del af kroppens blodforsyning bliver prioriteret væk fra fordøjelsen, forbrændingen og de indre organer, og i stedet bliver sendt ud i arme og ben og op til hjernen.

Denne mekanisme er egentlig gavnlig, for hvis der virkelig var noget, der truede dig, så ville det give god mening, at din krop prioriterede mere blodforsyning ud til arme og ben, så du kunne flygte hurtigt, og op til hjernen, så du kunne tænke hurtigt... men i det her tilfælde, hvor det er maden, din hjerne tolker som fjenden, så har det kun den ulempe, at du faktisk vil forbrænde og fordøje den mad, du spiser, i meget ringere grad.

Så hvad du tænker omkring din mad, bliver ofte forstærket i din krop – jo mere du dømmer din mad for at være usundt, desto mere usund en virkning har maden faktisk på din krop.

5. Forhindrer dig i at lytte til din krops feedback

Den femte årsag til, at du skal slippe idéen om sund og usund mad er, at når du har de her mentale idéer om, at maden er godt eller dårligt for dig, så forhindrer du dig selv i at lytte objektivt til den feedback, som din krop sender til dig, når du spiser. Din krop sender hele tiden feedback til dig omkring det mad, du spiser, og de mængder du spiser – men hvis du er helt opslugt af dine mentale idéer omkring, at maden er sundt eller usundt, så snyder du dig selv for at kunne lytte til disse signaler og navigere din spisning ud fra det.

En af de afgørende skridt til at balancere dit forhold til mad er at netop give lidt slip på de mentale idéer og domme omkring mad, og i stedet begynder at lytte mere intuitivt til, hvilken feedback din krop sender til dig, når du spiser.

Hvis du f.eks. gik til maden med en mere neutral indstilling, så ville du måske bedre kunne mærke, at det ikke føles godt at spise den der HELE pizza, og at det faktisk ikke giver dig den nydelse, du troede – og så vil du modtage den feedback som en neutral information, frem for en moralsk idé, der bare får dig til at dømme dig selv og overspise mere.

Når du forholder dig neutralt til mad, vil du måske også kunne mærke, at det der lækre stykke kage til fødselsdagsfesten faktisk føles helt okay i din krop, og at det faktisk gav dig en masse nydelse... men at hvis du spiser 3 stykker, så vil det ikke føles godt længere.

Den her mere neutrale og observerende tilgang til maden og den feedback, din krop sender til dig, hjælper dig til at navigere din spisning på en mere balanceret måde - uden sort-hvid mentalitet og uden at koble så mange stressfulde og moralske følelser på din spisning. Det vil netop give dig en ægte følelse af kontrol over din spisning og hjælper dig til at vælge det, der er bedst for dig.

Sund og usund mad findes i virkeligheden ikke

Egentlig kan man også diskutere, om sund og usund mad i virkeligheden findes. Selvfølgelig er der mad, der rent næringsmæssigt kan trække din krop i en mere sund eller usund retning, men det afhænger i virkeligheden også af, hvor meget du spiser af det, hvordan du spiser det, hvad du tænker om det, hvilken tilstand din krop er i, når du spiser det, hvor meget du nyder det, hvornår du spiser det, hvad du spiser det sammen med osv.

Det afhænger af mængderne

Sundhed er jo i virkeligheden kun en tilstand, din krop kan have – det er ikke en tilstand, som maden har. Mad er jo faktisk bare neutralt. Når det kommer ind i kroppen, kan det selvfølgelig påvirke din krop i en mere eller mindre sund retning, men det er jo ikke fordi, at din krop automatisk bliver mere usund, hvis du spiser ét stykke pizza. Din krop kan sagtens bearbejde et stykke pizza, som du virkelig nyder, uden nødvendigvis at blive mere usund eller tage mere på – det afhænger jo netop af, hvor meget og hvor ofte, du spiser pizza.

Nydelse er også sundt

Sandheden er også, at hvorvidt mad er sundt for os eller ej handler ikke bare om, hvad der konkret er i maden, men det handler også om, hvilken helhedsoplevelse maden giver os, og især hvor meget nydelse det giver os.

Nydelse er enormt sundt, fordi det netop bidrager til at sætte vores krop i en afslappet tilstand og aktivere det parasympatiske nervesystem – det modsatte af det sympatiske nervesystem (som var stressnervesystemet, jeg nævnte tidligere). Kun når vores krops parasympatiske nervesystem er aktiveret, kan den faktisk koncentrere sig om at balancere fordøjelsen, forbrændingen og hormonbalancen, og derfor kan man sige, at jo mere vi nyder vores mad (uanset hvad vi spiser) desto mere fremmer det faktisk en tilstand i kroppen, hvor dens forbrænding, fordøjelse og hormonbalance fungerer aller mest optimalt.

Hvorvidt mad i sidste ende er sundt eller usundt for din krop afhænger altså i virkeligheden af den fulde oplevelse af spisningen, og ikke bare af den næringsmæssige værdi af maden.

Selvfølgelig kan man stadig sige, at der er mad, der nærer din krop på en positiv måde og giver din krop de næringsstoffer, den behøver, og selvfølgelig kan man også sige, at der er mad, der ikke nærer din krop på en positiv måde eller leverer noget værdifuldt til din krop (ud over måske smagen og nydelsen), men at konsekvent inddele din mad i sund og usund mad, og at tænke, at noget mad udelukkende er godt eller dårligt, det hjælper dig altså ikke til at balancere dit forhold til mad, og det vil med med høj sandsynlighed bare få dit forhold til mad mere ud af balance.

Når du giver slip på idéen om sund og usund mad, når du begynder at se alt mad som bare mad, og når du begynder at tune ind på, hvordan maden faktisk føles i din krop - først dér kan du skabe det naturlige, balancerede og intuitive forhold til mad, du i virkeligheden ønsker dig.

I kommentarfeltet under videoen kunne jeg godt tænke mig at høre fra dig... har du også med at dele din mad meget konsekvent ind i sund og usund mad? Har du også et sort-hvid syn på mad? Og hvad har dine erfaringer været med det? Jeg vil meget gerne høre om dine tanker og oplevelser i kommentarfeltet nedenfor.

Og hvis du kunne li' denne video, så giv den lige et "like", eller måske du har lyst til at dele den med dine venner via knapperne nedenfor. Jeg ville i hvert fald elske at få en eller anden reaktion fra dig :-)

Tusind tak for at du så med på denne første episode af Mere glæde og mindre overspisning TV. Jeg håber, at du kunne li' det, og at du kunne bruge det, og pas nu godt på dig selv til vi ses igen.

De kærligste hilsner,
Jette Uhre
- Spisepsykologi-ekspert.

 

Læs også: Derfor skal du tillade dig selv at spise, hvad du vil

32 kommentarer

Anonym
 

Jeg inddelte en gang i mad og i sund vs usund. Altså fuldstændigt i sort/Hvidt. Alt fra pasta, brød og bananer så jeg som usundt og kun mad med lavt kalorieindhold så jeg som sundt. På vej ud af min spiseforstyrrelse har jeg lært at man hverken kan eller skal inddele mad på den måde. For som du selv skriver fører det til mere overspisning og et mere forstyrret forhold til mad. I dag er kage lige så sundt for mig som en skål salat. Jeg arbejder stadig med nuancerne men jeg er godt på vej. At tillade mig selv alt slags mad og at tænke, at alt slags mad er godt for mig, har hjulpet mig et langt stykke ud af min spiseforstyrrelse og er en af årsagerne til at jeg ikke længere overspiser som tidligere. PS. Rigtig god video. Jeg er virkelig vild med alt det du siger og kan virkelig sætte mig ind i det hele.
Læs mere
Læs mindre
Grethe
 

Godt gået - flot og professionelt. God inspiration her før ferien, og ja, det er genkendeligt at værdilade mad.
Læs mere
Læs mindre
Randi
 

Jeg kan sætte mig ind i alt hvad du siger. Det var fint for mig at du satte ord på, for nogle gange roder det egentlig rundt med informationer i hovedet, fordi man ved så meget om mad, at det kan være svært at holde helt styr på hvad der sker. Jeg er begyndt på det mindfulde, men prøver stadig at spise mindre portioner.
Læs mere
Læs mindre
Anonym
 

Hej. Jeg er meget begejstret for din video. Alt hvad du siger, giver mening. Jeg håber engang at nå frem til et balanceret forhold til mad, men er midt i en lang sygeperiode periode med stress, overspisning og stor vægtforøgelse igen-igen, og har faktisk for første gang nogensinde overvejet en operation. Jeg håber især at mine voksne børn også kunne få dette forhold til mad. Din tilgang giver mening og håb. Synes, du har en dejlig fremtoning på tv. Videoen er dog meget lang og mange vigtige informationer er samlet et sted. Til brug på de sociale medier, kunne den måske med fordel splittes op i mindre dele.
Læs mere
Læs mindre
Anja
 

jeg kan meget nemt nikke genkendende til det at hvis jeg tager bare et lille stykke slik/chokolade, så kan spiser jeg gerne det hele.. og når jeg så mærker efter bagefter kan jeg godt mærke at min krop slet ikke havde brug for så meget og så bliver jeg irriteret og sur på mig selv, men spiser videre kort tid efter igen. Hvis jeg først får startet på det "forbudte" så bliver jeg ved også selvom jeg rent faktisk får det skidt tilpas af det.
Læs mere
Læs mindre
Jette Uhre
 

Tusind tak for din feedback :-) ...og hvor skønt at høre, at den samme idé omkring at droppe inddelingen i sund og usund mad har været med til at hjælpe dig ud af din spiseforstyrrelse. Det kan nogle gange være en lang rejse, at skulle genvinde tilliden til sig selv og sin krop, når det gælder mad, hvis man i mange år har navigeret meget med regler, restriktioner og en sort-hvid mentalitet. Det er helt klart en proces, der kræver tålmodighed i forhold til at begynde at få øjnene op for alle nuancerne igen :) Endnu engang tak for din respons og jeg ønsker dig alt det bedste fremover og håber, at du vil blive ved med at læse/se med her på bloggen. De kærligste hilsner, Jette.
Læs mere
Læs mindre
Jette Uhre
 

Tusind tak for din respons Grethe. Jeg er SÅ glad for, at videoen kunne inspirere dig :-) Ha' en rigtig dejlig ferie! De kærligste hilsner, Jette.
Læs mere
Læs mindre
Jette Uhre
 

Mange tak for din respons Randi, og for at du deler dine egne tanker. Og ja - puha, der findes så meget information om mad/kost derude, at man nogle gange kan føle sig helt overvældet og kvalt ;) Den kan jeg helt klart genkende. Jeg ønsker dig alt det bedste på din rejse fremover - og bliv endelig ved med at hænge med her på siden og lade dig inspirere! De kærligste hilsner, Jette.
Læs mere
Læs mindre
Jette Uhre
 

Hej med dig :-) Tusind tak for din respons og din meget brugbare feedback. Jeg er glad for, at mine budskaber giver dig lidt følelse af håb, selvom rejsen med overspisning og udfordringer med mad godt kan virke lidt håbløs nogle gange. Men giv aldrig op kære! Husk på at alle fysiske symptomer eller uønskede vaner ofte bare er kærlige budskaber fra vores indre om, at der er noget, vi har behov for. Vi har det rigtig ofte med at se på stress i samfundet som en svaghed, og når vi bliver sygmeldte med stress, er det bare om at komme hjem og slappe af, så vi kan "tage os sammen" og skynde os tilbage til arbejdet igen. Men stress er ALDRIG tegn på svaghed - det er tegn på, at der er ting/situationer/omstændigheder i vores liv, der bare ikke lever op til vores individuelle behov. Ofte er det tegn på, at vi ikke helt lytter til, hvad der er rigtigt for os, men måske fokuserer mere på alt det, vi føler, at vi "burde" gøre. Jeg håber, at du vil huske på, at hvis du overspiser og tager på pga. stress, så er det stressen (og de budskaber stressen har med), der hovedsageligt er vigtigt at fokusere på - frem for at fokusere alt enerigen på at fjerne overspisningen. Mindful spisning og konkrete teknikker til at reducere overspisning kan selvfølgelig hjælpe et stykke hen ad vejen, men vi er ofte nødt til at dykke dybere på et tidspunkt :-) Jeg ønsker dig virkelig alt det bedste på din vej, og jeg håber, at jeg vil blive ved med at inspirere dig her på siden... og TAK TAK TAK for den konstruktive feedback omkring længden af videoen - det er helt klart taget til mig :-) Pas rigtig godt på dig selv. De kærligste hilsner, Jette.
Læs mere
Læs mindre
Jette Uhre
 

Tak for at du deler dine egne tanker og erfaringer Anja. Jeg er glad for, at du kan nikke genkendende til budskabet i videoen, og jeg håber, at den gav dig lidt inspiration til at begynde at slippe sort-hvid mentaliteten en smule mere :-) Vær tålmodig med dig selv og tag små bevidste skridt ad gangen, så skal du nok komme på rette spor <3 De kærligste hilsner, Jette.
Læs mere
Læs mindre
Caspar
 

Kære Jette, 1000 TAK for en rigtig god og informativ video. Jeg kan se på de indlæg som er kommet kun er fra damer, så jeg syntes at jeg som mand vil give dig en kommentar med på vejen. Jeg er en ung mand på 52 år som i mange år har vejret alt for meget og min tilgang til mad ofte er sort/hvid, så når man falder i gryden kan man ligeså godt gøre det med stil. Mine tanker omkring sund og usund mad bliver ofte rigtig meget negativ og det flyder i det hele taget meget i min hverdag, hvilket kan gøre mig rigtig ked af det, for hvorfor kan jeg dog bare ikke spise normalt. Et foreslag, er der nogen råd omkring overspisning og tilgang til mad som du kunne giv mere passer på os mænd og vores tanke gang. Mange hilsner Caspar
Læs mere
Læs mindre
Susanne Rasmussen
 

Hej Jette det er en super god din video! Det giver rigtig god mening det du siger! Jeg kæmper med at når jeg spiser kager og chokolade is og desserter, bliver jeg sukker afhængig og i voldsom grad! Jeg higer efter den gode fornemmelse som jeg rammes af ganske kort og som jeg gerne vil opnå men som udebliver eller jeg opnår i et splitsekund i sidste bid og som gør at jeg tager næste stykke... Og dermed overspiser! Jeg har lagt min kost om så jeg forsøger at undgå disse anfald ved helt at undgå "disse fristelser" jeg har svært ved at give mig selv lov til at smage til festlige lejligheder da frygten for at blive afhængig igen og dermed tage de tabte kilo på samt yderligere som er sket mange gange! Så hvordan giver man sig lov og undgå at falde i det er blandt andet her jeg ser min udfordringer!
Læs mere
Læs mindre
Eva
 

Kære Jette. Meget inspirerende og øjenåbnende indgangsvinkel til mad og at ku mærke sig selv. Tak for dig. Du ser i øvrigt godt ud på video. Det virker meget professionelt. Det kan du godt være stolt af. Kærlig hilsen Eva
Læs mere
Læs mindre
Anonym
 

Hej Jette Rigtig god video, du får sat ord på noget helt essentielt omkring mit syn på mad. Samtidig sætter det gang i mine tanker og refleksioner omkring mad og overspisning. Det falder fint i tråd med en artikel jeg faldt over, hvor der blandt andet stod noget om, at indføre de madvarer, der trigger overspisningen som en naturlig del af kosten. Det er typisk det vi betegner som usundt - slik, is, kage og lignende. Jeg bærer på en massiv overvægt efter mange års overspisning og mislykkede slankekure, og er i gang med en ny livsstil, hvor jeg forsøger at ændre mine vaner med små skridt ad gangen. Men vægttab opnås kun ved at forbrænde flere kalorier end der indtages, derfor er det rigtig svært for mig, ikke at fokusere på de sunde kontra de usunde valg, fordi jeg tænker at det usunde ikke er hensigtsmæssigt når man vil reducere sin vægt, derfor føler jeg ikke, at der er plads til det i min kost endnu. Dit indlæg har dog helt sikkert sat gang i nogle tanker og jeg er sikker på det er den vej jeg skal, for at få et naturligt forhold til maden. Mange hilsner
Læs mere
Læs mindre
Jette Uhre
 

1000 tak selv for din skønne respons Caspar - og netop super dejligt med en kommentar fra en mand også ;) Jeg vil sige, at det jo ikke er sådan, at man kan sige helt konkret, at der er nogle råd, der vil passe bedre på mænd end på kvinder. Generelt kan man dog sige, at det her med at dele tingene op i sort/hvid og bruge kalorietælling, kostplaner, regler, restriktioner, kontrol osv. som redskaber til at navigere sin spisning og vægt, det er jo i virkeligheden alt sammen meget maskulint betonet. I mange år har vi gået til angreb på overspisning og overvægt med meget maskuline og militante metoder - og måske passer de metoder en lille smule bedre på mænd end på kvinder, men for de fleste mennesker er vi bare nødt til at flette lidt flere feminine aspekter ind i det også i form af selvkærlighed, intuition, følelser, nærvær med maden, at mærke kroppen, at se tingene i flere nuancer osv. Man kan måske sige, at mænd nok generelt har lidt sværere ved at integrere disse mere feminine aspekter, selvom det også i høj grad ville gavne dem ;) Det ville helt klart gavne os alle sammen, at finde mere balance i de feminine og maskuline energier, når det gælder snakken om vægt og spisning. Såå jeg tænker at nej, der er ikke som sådan nogle af de råd, jeg giver, der adskiller sig fra mænd og kvinder. Men super godt spørgsmål i øvrigt, og jeg er super glad for, at du følger med her på siden :) De kærligste hilsner, Jette.
Læs mere
Læs mindre
Jette Uhre
 

Hej Susanne :) Hvor er jeg glad for, at du kunne lide videoen - og tusind tak for din feedback :) Super fin problemstilling at tage op i øvrigt, og jeg forstår udemærket din bekymring om at tillade dig selv at spise sukker, uden at risikere at det tager overhånd. Man kan sige, at det virkelig er her, at det her med at lytte til kroppen og navigere ud fra den sætter ind. Det kan være meget svært at se hvordan det at tillade sig selv at spise alt og ikke se noget som sundt/usundt i virkeligheden kan gavne os i længden, men hele essensen af det er netop, at vi begynder at lytte mere til, hvad kroppen sætter af begrænsninger. Så når du spiser sukker - hvad siger din krop så om det? Hvilken feedback sender din krop? Hvis du helt konkret kan mærke, at din blodsukker ryger ud af balance, og at det i virkeligheden ikke giver dig en god fornemmelse, at spise noget med sukker, så er det jo det, du skal lytte til. Men så handler det jo netop om at lytte til det som en objektiv information fra din krop, og så forsøge at undgå sukker ud fra det - frem for ud fra nogle mentale idéer om, at sukker er "godt" eller "dårligt" for dig... kan du fornemme forskellen? :) Selvfølgelig er sukker for de fleste mennesker ikke godt for deres krop (i hvert fald i store mængder), og jeg ved, at nogle menneskers kroppe er MEGET mere sensitive over for sukker end andres - og det er værd at lytte til. Så dét at give dig selv mentalt lov til at spise alt hvad du vil, det fungerer jo aller bedst, hvis du samtidig lytter til hvad din krop siger. Så du stopper med at lade dine idéer om mad navigere din spisning, og i stedet lade din krop gøre det. Så kan det sagtens være, at det er samme resultat - at du skal holde dig fra sukker - men så handler det ikke om, at du sætter mentale begrænsninger, der måske (som beskrevet i videoen) giver dig mere lyst til at spise sukker i sidste ende (og gør at du får sværere ved at styre mængderne), men det handler om at du siger "Jeg vælger lige det her kage fra i dag - ikke fordi, jeg ikke må spise kage, men fordi jeg ved, at det ikke føles så godt i min krop". Jeg håber, at det kan give dig lidt mere afklaring? :) Ellers kan du måske også læse lidt mere om det i disse to indlæg: https://www.jetteuhre.dk/derfor-skal-du-tillade-dig-selv-at-spise-hvad-du-vil/ https://www.jetteuhre.dk/motivation-til-at-spise-sundt/ De kærligste hilsner, Jette.
Læs mere
Læs mindre
Jette Uhre
 

Wauw tusind tak for dine rosende ord Eva :-) Det varmer rigtig meget! Tak for dig også - og tak for at du følger med på siden <3 De kærligste hilsner, Jette.
Læs mere
Læs mindre
Jette Uhre
 

Tusind tak for at du deler dine tanker her, og jeg er super glad for, at du synes om videoen og at det satte nogle tanker igang hos dig :-) Jeg håber, at du vil blive ved med at følge med og få mere inspiration her på siden! De kærligste hilsner, Jette.
Læs mere
Læs mindre
Winnie
 

Kære Jette Tak fordi du deler din viden du gør det godt og forklare dig SÅ godt. Meget inspirerende - jeg bruger jævnligt dine retningslinjer OG de virker når jeg GØR det 😄
Læs mere
Læs mindre
Jette Uhre
 

Tusind tak Winnie :-) Hvor dejligt at høre, at du bruger mine råd og at de virker for dig! Virkelig godt at høre <3 Dejligt at du følger med her på siden. Kærlige hilsner, Jette.
Læs mere
Læs mindre
Inge-Marie
 

Hej Jette. Super udsendelse, man skulle ikke tro det var første gang du gør det. Du har en dejlig udstråling og behagelig stemme og høre på. Alt hvad du siger er rigtig. Jeg har hvis det man kalder en elevator vægt, kører frem og tilbage . Så taber jeg mig 30 kg og tager næsten det hele på igen, op på hesten igen og sådan har det været i mange år. Jeg havde/har fundet opskriften begyndte at løbe og satte et mål at ville løbe en halvmarton. Det har jeg gjort 3 gange nu og den fedeste oplevelse. Desværre er jeg gået lidt i stå, for over et år siden mistede jeg et kært familiemedlem uden varsel, kroppen fik et chok og energien forsvandt, jeg syntes det var synd for mig og spiste alt for meget. Nu er jeg godt på vej igen og målet er en halvmarton til maj. jeg bruger alt for manger tanker på mad og jeg deler helt sikkert mine ting op i sunde og usunde. Jeg kan virkelig mærke jeg kan bruge din video, var selv ved at sige til mig selv , det er ok og tage den is, nyd den , men ikke en i morgen igen. Ens tanker er så vigtige, Håber du laver flere udsendelser . Hilsen Inge-Marie
Læs mere
Læs mindre
Jette Uhre
 

Åhh tusind tak for dine søde ord Inge-Marie :-) Og tak for at du deler din personlige historie med vægt og spisning. Jeg er rigtig ked af at høre, hvad du har oplevet :-( Det er aldrig let at miste nogen man holder af - og især ikke når det sker helt uden varsel. Vores forhold til mad er jo ofte en afspejling af, hvad der foregår i vores liv og inde i os, så der er selvfølgelig ikke noget at sige til, at det tragiske chok også har haft en påvirkning på din spisning. Men rigtig dejligt at høre, at du er ved at få overskuddet igen, og jeg er også enormt glad for at høre, at mine budskaber giver mening for dig. Jeg skal helt sikkert nok lave flere udsendelser - det motiverer rigtig meget, når man får sådan en positiv og kærlig feedback som du giver <3 Så TUSIND tak for det. Jeg håber, at du bliver ved med at følge med her på siden, og bliv endelig også ved med at dele tanker og oplevelser fra din egen rejse. De kærligste hilsner, Jette.
Læs mere
Læs mindre
Henrik Enevoldsen
 

Kære Jette Tak for endnu et godt input i kostpsykologien. Jeg er en yngre herre på 61 og "dyrker" en livslang "forskning" omkring overspisning med efterfølgende overvægt og glæden kontra ked-af-det-følelsen ved det at spise. Set i et historisk perspektiv, så spiser vi mennesker for at overleve og intet andet. Fra begyndelsen har vi ikke kunnet vælge hvad vi ville spise og vi kendte heller intet til sund og usund mand, men måtte spise hvad naturen gav os på vor vej. Nå mennesket dengang mødte mad der smagte godt, gav det mening at få så meget af det som muligt, for der kunne jo gå måneder eller år inden muligheden bød sig igen. I dag er det sådan vi kan få al den mad vi har lyst til (i Danmark, hvis vi har råd) . Det er derfor dig og mig der selv skal vælge - og det er svært når vi skal løbe spidsrod mellem kropsidealer, kostvejledere, tv-kokke, annoncer og tilbud og en fødevareindustri der dygtigt fortæller os hvad vi skal spise i hvilke situationer og hvad vi skal føle. I den verden er faren for at vi mister forbindelsen til os selv meget stor. Derfor er det vigtigt - og du er selv inde på det Jette - at vi skal genfinde forbindelsen til os selv og mærke/føle hvad kroppen siger til os. Hvornår har du fx sidst følt sult? Hvornår har du sidst spist et måltid helt alene uden mobil/pc/tv/musik/avis/bog eller anden underholdning og virkelig mærket og smagt på din mad? Hvis du virkelig ønsker en forandring, starter det hele med at lære dig selv at kende og forstå hvorfor du gør som du gør - og det er en livslang proces der kræver tålmodighed og kærlighed til dig selv og livet. Der findes ingen kvik-fix til at finde rette spor - og det rette spor er forskelligt fra person til person. Det kræver stor selvindsigt at ændre vaner, men ved at mærke efter hvad kroppen fortæller os og få viden om vore fødevarer, kan det give mening at give vores krop noget den virkelig har brug for og dermed give os selv mere kærlighed. Det var en lang indledning til dit gode indlæg Jette, nemlig at vi skal væk fra det sort/hvide, det sunde/usunde, men i stedet lytte til og mærke efter hvad vores krop fortæller os. Når det er sagt, så skal vi ikke glemme motionen. Her gælder de samme ting langt hen ad vejen. Dyrk den motion du kan mærke du har det godt med. Træk vejret, mærk vinden på din kind, lyt til bladenes raslen og føl dine hjerteslag - mærk du lever og vid at du er den eneste der kan ændre din retning i livet. Et kinesisk ordsprog siger "Hvis vi ikke ændrer retning, ender vi dér, hvor vi er på vej hen". I sidste ende gælder det om at leve et mere bevidst liv (også kaldet mindfulness). I den proces er det oftest vigtig at få hjælp af en life-coach og/eller kostvejleder som Jette Uhre - der har så meget mere at byde på indenfor mere glæde, mindre overspisning (MGMO)..... fortsæt endelig Jette....!
Læs mere
Læs mindre
Jette Uhre
 

Tusind tak for din respons og alle dine vise ord Henrik :-) Jeg er glad for, at du også har erfaret, at mere selvbevidsthed, kærlighed og kontakt til os selv og vores krop netop er vejen frem. Tusind tak for at du deler alle de fantastiske indsigter, du har gjort dig på din egen livslange forskningsrejse omkring overspisning og vores forhold til mad. Det er et enormt spændende område, og jeg håber, at du vil blive ved med at komme med dine input og følge med her på siden <3 De kærligste hilsner, Jette.
Læs mere
Læs mindre
Mette
 

Hej Jette Tak for en dejlig video! Jeg kan sagtens følge meget af det, du siger i videoen, den sort-hvide tankegang, tabet af kontrol og følelsen af, at så kan det jo være lige meget. Men hvordan arbejder man med at slippe denne vrangforestilling, når man først har fået den? Har du et nogle konkrete ting man kan gøre? Vh. Mette
Læs mere
Læs mindre
Jette Uhre
 

Hej Mette :) Tusind tak for din respons, og dejligt at vide, at du kan genkende det. Og ja, konkrete råd til det får du i min næste video - så bare hæng med :) De kærligste hilsner, Jette.
Læs mere
Læs mindre
Mette
 

Dejligt! Jeg følger med! :-)
Læs mere
Læs mindre
Margit
 

Hej Jette. Hvor var det bare et flot og brugbart indlæg. Informationer som jeg virkelig vil tage med mig og gøre brug af.
Læs mere
Læs mindre
Jette Uhre
 

Åh tak skal du ha' Margit :-) Det betyder meget at få noget positiv respons og vide, at det kan bruges. Det giver mig mere mod på at fortsætte med at inspirere ad den retning :D Så tusind tak! Kh. Jette.
Læs mere
Læs mindre
eva
 

Hej Jette. Dejlig informativ vidio, hvor du på en skøn empatisk måde fortæller lige det man har brug format høre. Jeg har fulgt dig, og ville rigtig gerne følge kurset, men har desværre ikke råd. Tusind tak for alle de tips du giver ,og gode forklaringer på,hvad der sker fysologisk og mentalt i ens krop Mvh Ev
Læs mere
Læs mindre
Jette Uhre
 

Tusind tak for din feedback Eva. Hvor er det skønt at høre, at du kan bruge det! Jeg har planer om at lave flere forskellige services af forskellig prisklasse i fremtiden, så alle kan være med. Men indtil da er du også bare SÅ velkommen til at følge med på nyhedsbrevet og gøre brug af den gratis inspiration her på siden :-) De kærligste hilsner, Jette.
Læs mere
Læs mindre
Hanna
 

Hej Jette. Har lige lyttet til din video og med stor interesse! Jeg kan genkende mig selv i rigtig mange af de pointer, du kommer med. Dog med omvendt fortegn, for mit problem ligger i, at jeg spiser for lidt. Jeg har i et par år været syg med anoreksi, og selvom jeg i dag er rask - dvs. at min hverdag fungerer, jeg har et arbejde, kan dyrke sport og vigtigst af alt så spiser jeg. Men jeg spiser kun "sundt" mad, og mine tanker omkring mad fylder stadig en hel del, og det betyder, at jeg stadig har svært ved at komme op i vægt og få en sund og velfungerende krop, der ikke konstant er på overarbejde. Samtidig har jeg efter at have fuldt en kostplan i mange år, rigtig svært ved at fornemme min krop, dens behov og dens signaler om sult og mæthed, for jeg spiser bare mekanisk, på autopilot. Derfor giver det her med mindful spisning rigtig god mening for mig at praktisere. Så selvom jeg har problemer med det modsatte af overspisning, er de budskaber, du kommer med, stadig relevante for mig og min situation. Så tusind tak for det!
Læs mere
Læs mindre

Skriv en kommentar