5 overbevisninger der forhindrer dig i at opnå en sund vægt

5 overbevisninger der forhindrer dig i at opnaa en sund vægt (billede)

Når vi vil opnå en sund vægt og et balanceret forhold til mad, har vi det ofte med at fokusere meget på, hvilke handlinger vi skal gøre; Hvilken kost skal jeg spise? Hvor meget skal jeg spise? Hvor meget og hvor ofte skal jeg motionere?... men vi glemmer ofte at fokusere på det, som faktisk går forud for, at vi kan efterleve de sunde handlinger og opnå en sund vægt – nemlig vores overbevisninger.

Når jeg hjælper klienter til at opnå en sund vægt og et balanceret forholdt til mad, er der især 5 overbevisninger, jeg ofte møder, som forhindrer mange i at opnå de resultater, de ønsker sig;

1. “Det er maden, der er fjenden”

For det første møder jeg ofte den overbevisning, at det er maden, der er fjenden. Det er selvfølgelig meget forståeligt, at mange har den overbevisning, for ja... ofte er det jo den mad, vi spiser, der bidrager til at gøre os overvægtige... MEN, at se maden som vores fjende er en meget firkantet og begrænset måde at se det på.

I virkeligheden er det jo ikke er maden i sig selv, der er fjenden eller problemet, men det er vores forhold til maden, og den måde vi bruger (eller misbruger) maden på.

At sige, at det er maden, der er fjenden, ville faktisk svare til, at du har en tendens til at overforbruge penge, og at du overbeviser dig selv om, at det er pengene, der er problemet - mens det jo i virkeligheden er dit forhold til penge, der er problemet.

Mad er ikke fjenden, uanset hvilken slags mad det drejer sig om. I virkeligheden vil jeg nærmere sige, at mad på alle mulige måder er vores ven...

Mad giver os næring hver dag, og mad er designet til at give os nydelse og gode følelser, fordi vi skal være drevet mod at spise det for at overleve. Vi er yderst afhængige af mad, og det er ikke bare noget, vi kan vælge fra. Derfor er det vigtigt, at vi lærer at se maden som vores ven, hvis vi ønsker at have et naturligt og balanceret forhold til det.

Du kan aldrig få et balanceret forhold til noget, som du er yderst afhængig af for at kunne overleve, så længe du ser det som din fjende.

En anden ulempe ved at tænke, at maden er fjenden, er også, at det kan bidrage til at skabe en stressreaktion i din krop, hver gang du spiser.

Stress kan defineres som den fysiske reaktion på enhver ægte eller forestillet trussel.

Det vil sige, at når vi spiser noget mad, og samtidig har en underliggende overbevisning om, at mad er vores fjende, så opfatter vores hjerne det måske som en reel trussel og reagerer ved at aktivere kroppens sympatiske nervesystem (vores stressnervesystem), som bl.a. medvirker mindsket prioritering af blodtilførsel til fordøjelsen, forbrændingen og de indre organer, og en større blodtilførsel ud i arme og ben (så vi kan flygte hurtigt) og til hjernen (så vi kan tænke klart).

Når denne stressrespons er aktiveret, udskilles der også mere insulin og kortisol i kroppen, som bl.a. signalerer kroppen til at lagre mere fedt (især omkring maven), og stoppe med at opbygge muskler.

Alle disse ting sker som en naturlig del af kroppens indbyggede overlevelsesmekanisme, for at vi skal kunne flygte hurtigt fra det, som er farligt, og for at vi samtidig skal kunne spare og lagre så meget energi som muligt.

Med andre ord...

Når din hjerne opfatter den mad, du spiser, som en trussel, og derfor aktiverer kroppens stressnervesystem, så reduceres din krops evne til at forbrænde kalorier, din fordøjelse bliver ringere og du lagrer mere fedt på maven. På den måde arbejder du faktisk imod en sund vægt.

Jo mere du kan indse, at mad ikke er din fjende, desto bedre kan din krop slappe af, når du spiser, og koncentrere sig om at fordøje og forbrænde din mad optimalt.

2. “Det handler om viljestyrke og selvdisciplin”

En anden meget begrænsende overbevisning, som jeg ofte støder på, er at dét at reducere overspisning og opnå en sund vægt handler om viljestyrke, selvdisciplin og personlig power.

At tro på at en sund vægt og mindre overspisning handler om viljestyrke og selvdisciplin forhindrer os især i at fokusere på det, som vores vægt –og spiseproblemer i virkeligheden handler om.

Måske bruger vi alt vores energi på at kæmpe imod vores lyst til overspisning, og når viljestyrken og selvdisciplinen så brister, bruger vi alt vores opmærksomhed på at slå os selv i hovedet for, at vi er nogle svage mennesker, som ikke kan finde ud af noget som helst.

Generelt ender vi måske med at bruge alt vores energi på noget, som slet ikke er holdbart, og som i virkeligheden aldrig løser de rigtige problemer.

At bruge viljestyrke og selvdisciplin til at overspise mindre er lidt som at blive ved med at tage medicin mod nogle symptomer, frem for at undersøge hvorfor de symptomer egentlig er der i første omgang. Det er virkelig ikke en holdbar løsning - og ligesom symptombehandling med medicin ofte har mange skadelige bivirkninger, så har brug af viljestyrke og selvdisciplin det også.

Det eneste som fokus på viljestyrke og selvdisciplin i virkeligheden gør er at stresse dig og ødelægge dit selvværd, og det får dig i højere grad til at slå dig selv oven i hovedet og overspise endnu mere.

Frem for at bruge alt din energi på at arbejde imod din lyst til usund mad og overspisning, er det meget mere holdbart at fokusere på at komme derhen, hvor dét at spise sundt og balanceret slet ikke kræver viljestyrke og selvdisciplin – men hvor det i stedet er noget, du er helt naturlig motiveret for at gøre.

Det første skridt mod at nå derhen er først og fremmest, at du giver slip på idéen om, at din overvægt og overspisning handler om din personlige styrke.

Når først du har givet slip på alt skyldfølelsen og selvbebrejdelsen, kan du åbne op for mere nysgerrighed omkring, hvad de virkelige problemer bag dine ubalancer med vægt og spisning er, så du kan finde frem til de forebyggende løsninger til en sund vægt, der holder resten af livet.

Læs også: Motivation til vægttab som holder - de 3 vigtigste skridt!

3. “Jeg kan først være glad, når...”

Vi har selvfølgelig alle sammen et ønske om at være glade, men en overbevisning, som jeg i høj grad møder hos klienter er, at de tror, at de først kan være glade...

 • når de har opnået en sund vægt
 • når de har sluppet deres overspisning
 • når de kan følge en bestemt diæt
 • når de har et mere balanceret forhold til mad etc.

Problemet er, at hvis vi tror, at vi først kan være glade, når vi har opnået en sund vægt og sluppet vores overspisning, så går vi faktisk rundt og forhindrer os selv i at være glade her og nu... og så længe vi ikke kan være glade her og nu, er det nærmest umuligt at opnå en sund vægt og et balanceret forhold til mad.

Du er nødt til at være glad, for at din krop kan være afstresset, og din forbrænding kan fungere optimalt.

Du er nødt til at være glad, for at kunne slippe behovet for at søge glæde i slik, chips og kage.

Du er nødt til at være glad, for at kunne have overskuddet og lysten til at bevæge din krop hver dag.

... og det eneste der forhindrer dig i at være glad lige nu, er måske i virkeligheden bare overbevisningen om, at du ikke kan være glad lige nu.

Sandheden er, at glæde er en følelse, som er tilgængelig i os, uanset hvad vi vejer, og hvordan vi ser ud - og hvis vi ikke kan være glade pga. nogle mere underliggende følelser eller oplevelser, så er vi i det mindste nødt til at bruge alt vores energi på at håndtere de følelser og oplevelser først, frem for at bruge alt vores energi på at stræbe efter et vægttab.

Lad være med at sætte dit liv og din glæde på pause.

Bestem dig for at være glad NU.

Bestem dig for at leve dit liv NU.

Bestem dig for at gøre de ting, du har lyst til NU.

... så kan jeg love dig, at din vægt og spisning nok skal følge med.

Læs også: Den vigtigste ingrediens i et varigt vægttab

4. “Det handler kun om kalorier ind og kalorier ud”

Selvfølgelig handler dét at opnå en sund vægt også om kalorier ind og kalorier ud, men det er langt fra det eneste, det handler om.

Ja – nogle gange handler det om, at vi er nødt til at spise færre kalorier og bevæge os mere, men i de tilfælde er det faktisk meget vigtigere, at vi fokuserer på, hvad der skal til for, at vi kan efterleve det.

Hvad skal der til for, at vi får mere lyst til at bevæge os?

Hvad skal der til for, at vi kan slippe behovet for at overspise?

Hvad skal der til for, at vi får mere lyst til at nære vores krop med naturlig og uforarbejdet mad?

At undersøge og udforske hvordan vi kan føle os motiverede for at spise sundere og mindre, og bevæge os mere, er meget vigtigere, end bare at sætte nogle overfladiske kost - og motionsregler, og så slå os selv i hovedet, når vi ikke formår at efterleve dem.

Og nogle gange handler det at opnå en sund vægt faktisk slet ikke om, at vi er nødt til at spise mindre og bevæge os mere...

I mange år har vi fokuseret utrolig meget på, hvor mange kalorier der er i den mad, vi spiser, og hvor mange kalorier vi forbrænder hver dag, som den gyldne metode til at opnå en sund vægt. Vi har fokuseret meget overfladisk på input og output, men vi har fuldstændig glemt at fokuseret på, hvad der faktisk sker med kalorierne, når de kommer ind i vores krop.

Forskning viser tydeligt, at vores tanker, følelser og vores krops generelle tilstand er helt afgørende for, hvor godt vores krop faktisk kan forbrænde og omsætte de kalorier, der kommer ind.

At tænke, at en sund vægt bare handler om kalorier ind og kalorier ud, er lidt som at påstå, at hvis man tager to forskellige biler (forskelligt mærke, alder og stand), tanker dem med nøjagtig den samme mængde benzin og kører nøjagtigt samme antal kilometer, så vil de have nøjagtigt den samme mængde benzin tilbage, og de vil have udledt nøjagtigt den samme mængde CO2.

Det er jo højst sandsynlig ikke virkeligheden.

I virkeligheden afhænger det jo meget af selve bilen; hvor gammel den er, hvilken stand den er i, hvordan den er produceret, og i øvrigt også hvordan man kører den.

På samme måde afhænger vores vægt også af, hvad vi tænker og føler, og hvordan vores krop har det i det hele taget - og ikke kun af, hvor meget vi spiser, og hvor meget vi bevæger os. Med andre ord; at opnå en sund vægt handler ikke bare om kalorier ind og kalorier ud, men det handler også om, hvor effektiv vores kalorieforbrændingskapacitet er på et givet tidspunkt.

Vores kalorieforbrændingskapacitet er især påvirket af faktorer som:

 • Hvor stressede vs. afslappede vi er
 • Hvor nærværende vi er med maden, når vi spiser
 • Hvor meget vi nyder maden
 • Hvad vi tænker om den mad, vi spiser
 • Hvornår på dagen vi spiser
 • Hvordan vi har det psykisk
 • Hvor meget søvn vi får... etc.

Du kan altså spise nøjagtigt den samme slags mad, og det samme antal kalorier, og bevæge dig nøjagtigt lige meget over to forskellige perioder, men der vil måske alligevel være forskel på, hvor meget du vejer, alt efter hvordan andre omstændigheder i dit liv påvirker din krops tilstand og kalorieforbrændingskapacitet.

At påstå at dét at opnå en sund vægt kun handler om kalorier ind og kalorier ud er altså et overfladisk og udløbet argument, og vi er nødt til at indse, at det er meget mere kompleks end det.

Læs også: Få motivation til at spise sundt - prøv denne effektive metode

5. “Jeg er nødt til at nyde mindre”

Når det gælder om at slippe overspisning og opnå en sund vægt, er vi i mange år blevet hjernevaskede til at tro, at det handler om at nyde mindre – men i virkeligheden handler det om at nyde mere.

Nydelse er en del af vores biologiske natur, og alle levende væsner på jorden er indbyggede til at søge mod nydelse og undgå smerte som en naturlig overlevelsesmekanisme.

Nydelse er med andre ord det, der lader vores hjerne vide, at vi er okay, og at vi ikke er i en nødssituation. Så hvis vi går rundt i længere tid og forbyder os selv nydelse, så vil vores hjerne faktisk tro, at vi er i en nødssituation, og så vil den konstant aktivere en lav grad af stresstilstand i kroppen (som jo netop modarbejder en sund vægt og et balanceret forhold til mad).

En anden faktor er, at når vi tror, at det handler om at nyde mindre, så forbyder vi måske også os selv at nyde den mad, vi spiser.

Når vi ikke tillader os selv at nyde den mad, vi spiser, skal der ofte meget mere mad til, for at vi kan føle os mætte og tilfredsstillede.

Så når du tænker, at en sund vægt og mindre overspisning handler om at nyde mindre, så fastholder du faktisk dig selv i mere overspisning. Jo mere du virkelig tillader dig selv at nyde hver enkelt bid af din mad – uanset hvad du spiser – desto mindre mængder behøver du, fordi du kan føle dig hurtigere tilfredsstillet.

At opnå en sund vægt og et balanceret forhold til mad handler altså tværtimod om at proppe så meget nydelse ind i dit liv som overhovedet muligt... både i forhold til maden, men også i forhold til din hverdag generelt.

Vil du have hjælp til at slippe disse 5 overbevisninger og opnå et balanceret forhold til mad?
Så tjek mit store online mentorforløb. Klik her for at læse mere <--

Jeg håber, at dette indlæg inspirerede dig, og husk endelig også at dele indlægget via knapperne nedenfor, hvis du fandt det hjælpsomt.

Jeg ønsker dig alt det bedste på din vej mod en sund vægt og et befriende og balanceret forhold til mad 

De kærligste tanker,
Jette Uhre
- Spisepsykologi-ekspert

 

P.s. Hvilke af disse overbevisninger genkender du? Og hvordan kan du se, at de begrænser dig i at opnå en sund vægt og et balanceret forhold til mad? Jeg ville elske at høre dine tanker i kommentarfeltet nedenfor :-)

Læs også: Hjælp til overspisning - den store guide

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar