Vil du have et hurtigt vægttab?

Vil du have et hurtigt vægttab? (billede)

Når kvinder starter på et forløb hos mig, oplever jeg ofte, at de har utrolig svært ved at give slip på utålmodigheden omkring at tabe sig. De vil bare have et hurtigt vægttab, og det skal være lige nu, og det kan ikke gå hurtigt nok!

Måske har de allerede indset, at et hurtigt vægttab (og dét at gå på en hurtig slankekur) ikke er den bedste måde at tabe sig på og heller ikke er vejen til et varigt vægttab, men de har alligevel enormt svært ved at ryste den indre stræben efter et hurtigt vægttab af sig.

Når jeg så spørger dem, hvad de tror, at de vil få ud af et hurtigt vægttab, svarer de fleste noget i retningen af:

Når jeg har tabt mig, vil jeg føle meget mere ro og frihed. Jeg vil hvile mere i mig selv, jeg vil have overskud til at gøre ting, jeg har lyst til, og jeg vil have det meget sjovere og være gladere. Jeg vil endelig være tilfreds med mig selv og føle, at jeg er god nok.”

Jeg kan sagtens forstå, at disse kvinder utrolig gerne vil føle mere ro, frihed, overskud, sjov, nydelse, lyst, glæde og selvværd - for hvem vil ikke det?! Jeg kan også godt forstå, at det ikke kan gå hurtigt nok. Men hvad jeg ikke kan forstå, er...

Hvorfor tror vi, at vi er nødt til at have en bestemt vægt, for at opnå alle disse ting i vores liv? Hvorfor tror vi, at vi er nødt til at tage den kæmpe omvej, for at føle følelser, som vi faktisk alle sammen er i stand til at føle – uanset hvordan vores krop ser ud?

Jeg blamer selvfølgelig ikke nogen for at tænke sådan, for vi er i mange år er blevet bombarderede med budskabet om, at hvis bare vi ser “perfekte” ud udenpå, så vil vil også have det helt perfekt indeni, og jeg vil da gerne være den første til at indrømme, at det kan være sindsygt svært ikke at hoppe med på den.

Det kan være så svært at abstrahere fra de stærke overbevisninger, som findes omkring os og i medierne, men jeg vil alligevel gerne bede dig om at overveje... er det virkelig sandt?

Er det virkelig sandt, at alt andet i vores liv automatisk bliver meget nemmere, når vi har opnået et hurtigt vægttab? Er det virkelig sandt, at vores tanker automatisk ændrer sig, når vi har tabt os? Er det virkelig sandt, at vores personlighed automatisk ændrer sig, når vi har opnået den "perfekte" krop?

Jeg vil faktisk gerne være så fræk at sige, at selvfølgelig er det ikke det. Det kan jeg helt personligt skrive under på, og det ved jeg også, at der er rigtig mange andre mennesker, der kan. At tro på, at et hurtigt vægttab automatisk gør os mere lykkelige, tjener faktisk kun to “gode” formål:

  1. Det gør det super nemt for slanke – og fitnessindustrien at tjene flere penge hurtigt.
  2. Det gør det nemmere for os selv, at lægge ansvaret for vores egen indre lykke fra os, og i stedet vente på, at et hurtigt vægttab vil gøre arbejdet.

Problemet er bare, at når vi er overbeviste om, at et hurtigt vægttab er det eneste, der kan gøre os lykkelige, så køber vi os ikke alene fattige i diverse slankeprodukter og uholdbare hurtigløsninger, men vi sætter også vores egen glæde og lykke så meget på standby, at vi begynder at søge nydelse, glæde, ro og lykke i maden istedet.

Vi lukker os selv inde på et slags trist venteværelse og venter på, at lykken skal begynde, når vi har opnået et hurtigt vægttab, men ofte venter vi forgæves (både på vægttabet og lykken), fordi den eneste glæde, vi kan fylde os selv op med i mellemtiden, er den skål slik, der står på bordet foran os.

At slippe trangen til at ville opnå et hurtigt vægttab handler ikke kun om at have mere tålmodighed - det handler også om at tage mere ansvar for din egen indre lykke."

Så jeg vil gerne bede dig om at tænke over disse 3 spørgsmål:

  • Stræber du i virkeligheden efter et hurtigt vægttab, for at slippe for at tage ansvar for din egen indre lykke?
  • Hvad er det i virkeligheden, du ønsker at få ud af et hurtigt vægttab?
  • Og hvordan kan du begynde at tage ansvar for at opnå de ting i dit liv allerede nu?

Hvis du f.eks. forestiller dig, at du vil være gladere, når du har opnået et hurtigt vægttab, så tag ansvar for at blive gladere NU. Hvis du forestiller dig, at du vil have mere energi, når du har tabt dig, så tag ansvar for at få mere energi NU. Hvis du er overbevist om, at du vil føle dig god nok, når du har fået en slankere krop, så tag ansvar for at lære at føle dig god nok NU.

Uanset hvilke følelser og fordele, du forestiller dig, at et vægttab vil give dig i slutningen, så forsøg i stedet at integrere dem i begyndelsen."

Jo mere du gør det, desto mere skaber du nemlig de perfekte omstændigheder for, at din vægt og spisning helt naturligt kan balancere sig selv - uden alle anstrengelserne.

Så vil du nemlig fylde dig selv op med alle de følelser, du har behov for, så du ikke længere behøver at søge dem i maden, og du vil samtidig skabe en nydelsesfuld og afslappende tilstand inde i dig selv, som kan hjælpe din fordøjelse og forbrænding til at gøre sit mest optimale arbejde.

Det er netop også et af de mest afgørende skift, jeg ser hos de deltagere, som får positive resultater på mit store online forløb; de begynder langsomt at tage mere og mere ansvar for sin egen indre lykke, og de tager handling på at opfylde sine egne følelsesmæssige behov her og nu, frem for at tro, at et hurtigt vægttab vil gøre det for dem.

På den måde kan de nemmere og helt naturligt slippe trangen til at fylde sig selv op med mad og samtidig slippe det enorme fokus på at opnå et hurtigt vægttab, så de i stedet kan skabe et mere naturligt og balanceret forhold til mad, der holder i længden.

Og det er måske netop en af grundene til, at det kan være så svært at slippe overbevisningen om, at vi er nødt til at tabe os, før vi kan være lykkelige...

Vi ser måske ofte kvinder i vores liv, som er glade og slanke, og så går vi ud fra, at det er hendes slanke krop, der skaber de positive følelser i hende, men faktisk er det omvendt - det er netop fordi, at hun tager ansvar for sin egen indre glæde og lykke, og respekterer sine egne behov hver dag, at hun har det naturlige forhold til mad, og den balancerede vægt, som hun har."

Uanset hvad, vil jeg faktisk mene, at det at begynde at tage ansvar for din egen indre lykke og glæde nu er en ren win-win. For hvis du vælger at være mere lykkelig og glad nu, og du måske alligevel ikke taber dig de kilo, du ønsker dig, så vil du jo stadig være mere lykkelig og glad... ikke?

Har du også en overbevisning om, at et hurtigt vægttab automatisk vil gøre dig mere lykkelig? Hvor tror du, at den overbevisning kommer fra? Og hvorfor tror du, at det er så svært for mange af os at slippe den?

Jeg ville elske at høre dine tanker i kommentarfeltet nedenfor, og husk endelig også at dele dette indlæg via knapperne nedenfor, hvis du fandt det interessant.

Jeg ønsker dig alt det bedste på din vej mod mere lykke og glæde samt et mere tålmodigt, kærligt og naturligt vægttab 

De kærligste hilsner,
Jette Uhre
- Spisepsykologi-ekspert.

 

Læs også: 6 effektive veje til at stoppe overspisning

1 kommentar

Sundt vægttab - Sådan opnår du et sundt vægttab, der holder i længden
 

[…] er i alarmberedskab. Hvis du tænker negative tanker om dig selv og din krop, og stresser over et hurtigt vægttab, øger du stresshormonet kortisol, hvilket sender signaler til kroppen om, at den skal lagre mere […]
Læs mere
Læs mindre

Skriv en kommentar