Vil du have mere kontrol over mad?

Vil du have mere kontrol over mad?

Mange af de mennesker, jeg taler med omkring overspisning, siger ofte til mig, at de ville ønske, at de havde mere kontrol over mad, deres spisning og deres vægt.

Måske kender du selv det, at du vågner hver morgen og siger til dig selv; “I dag skal jeg eddermame have kontrol over maden. I dag skal jeg styre mig selv”, men alligevel oplever du, at du kommer til at overspise hver dag.

Måske oplever du, at jo mere kontrol du forsøger at have over maden, desto mere har du faktisk en oplevelse af, at du mister kontrollen. 

Derfor overspiser du mere, når du vil have for meget kontrol over mad

Der er faktisk nogle rigtig gode grunde til, at du kommer til at overspise mere, når du vil have for meget kontrol over din mad.

1. Vi har et naturligt behov for frihed

For det første er det faktisk sådan, at vi mennesker har et helt naturligt behov for at føle frihed.

Denne idé kan bl.a. understøttes af en meget anerkendt motivationsteori, der hedder 'Selfdetermination Theory', som også påstår, at det at føle frihed og autonomi er meget afgørende for, at vi føler os motiverede og trives som mennesker.

Måske kender du det, at din chef, din mor eller din kæreste beordrer dig til at gøre noget, og så får du den her indre rebelske stemme, der bare har lyst til at gøre det stik modsatte.

Det er faktisk lidt det samme der sker, når du forsøger at have alt for meget kontrol over maden eller din spisning.

Jo mere kontrol du forsøger at have, desto mere stiger chancen altså for, at du mærker den her indre frihedsrebel, som bare siger “Det er ikke nogen, der skal bestemme over mig. Det kan også bare være lige meget!

Måske kender du tanker som disse.

Hvis du gør, så vil jeg først og fremmest anbefale dig at overveje dette spørgsmål: Hvordan skal min chef være over for mig, for at jeg føler mig mest motiveret for at opfylde hans/hendes ønsker?

Jeg ved ikke med dig, men for mig er en god og motiverende chef en, der udviser tillid og giver mig noget frihed under ansvar. Det er en chef som viser, at han/hun tror på, at jeg nok selv skal klare det.

Så prøv lige at spørge dig selv: Hvordan skal jeg være over for mig selv, for at være min egen motiverende og tillidsfulde chef? Hvad skal jeg sige til mig selv for, at jeg ikke bare får den her indre rebel, når det gælder min spisning?

2. Mere kontrol giver mere frygt

En anden årsag til, at for meget stræben efter kontrol gør, at du bare kommer til at overspise endnu mere, er, at jo mere kontrol du vil have, desto mere vokser din frygt for at miste kontrollen.

Man kan måske sammenligne det med, hvis du har en køkkenelastik i hånden, som du hiver i, kontroller og strammer rigtig hårdt. Jo mere du strammer den her elastik, desto mere vokser din frygt formentlig også for, at elastikken vil springe. Og jo mere du strammer den, desto mere vil du også frygte, at det vil gøre rigtig ondt, når den springer.

Og det fungerer altså lidt på samme måde med kontrol -  jo mere du strammer den her “kontrolselastik” omkring mad, desto mere vokser din frygt for at miste kontrollen.

Og hvad sker der, når vi føler frygt? Hvad sker der, når vi konstant er bange for at miste kontrollen?...

Så stiger chancerne selvfølgelig for, at vi vil komme til at overspise endnu mere, simpelthen for at dulme den her frygt og finde ro, tryghed og sikkerhed.

3. Det handler sjældent om mad

Den tredje årsag, som jeg faktisk synes, er den aller mest interessante, er at når du vil have meget kontrol over din mad og vægt, så handler det faktisk sjældent om din mad og vægt.

For hvad er det i virkeligheden, at vi så gerne vil kontrollere, når vi forsøger at have kontrol over maden og vægten?

Måske stræber du efter at have kontrol over din spisning og vægt, fordi du forestiller dig, at du dermed vil have mere kontrol over, hvad andre mennesker synes om dig. At du vil have kontrol over, at du får den her kæreste, som du længe har ønsket dig. At du får det job,  som du har drømt om, at du ikke vil blive såret af andre mennesker.

Men alle disse ting er jo faktisk ting, som du slet ikke har mulighed for at kontrollere! Uanset hvad du vejer, vil der altid være nogle mennesker, der synes mindre godt om dig. Der vil altid være potentielle kærester, som ikke lige synes, at du er deres kop te. Der vil altid være jobs, som du får afslag på. Der vil altid være mennesker, der sårer dig... og det er faktisk ikke noget, som du i bund og grund kan kontrollere.

Så måske handler det i virkeligheden om, at du er nødt til at give lidt mere slip på behovet for at kontrollere alle de ting i dit liv, som du i virkeligheden ikke kan kontrollere.

Og det er faktisk vejen til ÆGTE kontrol! Lad mig lige forklare...

Der hvor jeg føler, at jeg har en ægte følelse af kontrol over maden, det er faktisk, når jeg slipper kontrollen over maden. Når jeg tillader mig selv at have tillid til mig selv, tillid til min krop, tillid til andre mennesker, tillid til livet, til fremtiden, til universet, til skæbnen osv.

Når jeg har tillid til, at alting nok skal gå, og at jeg ikke behøver at have så meget kontrol hele tiden, så er det faktisk der, jeg føler aller mest ægte kontrol.

Det kan du gøre:

Hvis du har en tendens til at ville kontrollere din spisning alt for meget, og du kan mærke, at det måske gør din overspisning værre, så er der tre ting, du kan gøre:

  1. Overvej hvordan du kan være din aller mest motiverende chef og give dig selv mere tillid og frihed under ansvar, når det gælder din spisning.
  2. Tænk over hvordan du kan give lidt mere slip på den her kontrols-elastik, så du ikke hele tiden frygter, at den springer. Hvordan kan du give lidt slip på kontrollen? Noget jeg kan anbefale dig at gøre helt konkret er, at når du sætter dig ned og skal spise, og du kan mærke, at du stræber for meget efter kontrol, så prøv at lukke øjnene og gentag nogle gange for dig selv “Jeg slipper kontrollen”. For når du gør det, så siger du faktisk indirekte til dig selv, at du har masser af kontrol, hvorimod hvis du sætter dig ned og tænker “nu skal jeg kontrollere mig selv”, så siger du også indirekte til dig selv, at du ikke har kontrol. Så prøv dette redskab af, og se hvad det kan gøre for dig.
  3. Reflekter over hvilke ting i dit liv du forsøger at kontrollere, som du dybest set ikke kan kontrollere. Hvilke ting skal du give lidt mere slip på? Hvordan kan du lære at stole mere på, at alting nok skal gå?

Jeg håber, at dette indlæg inspirerede dig, og jeg ville blive rigtig glad, hvis du ville smide en kommentar her nederst på siden, og besvare dette spørgsmål:

Hvad er dine erfaringer med kontrol i forhold til mad, spisning og vægt? Hvad gør det ved dig, når du forsøger at kontrollere din spisning for meget?

Jeg glæder mig meget til at læse dit svar :-)

De kærligste hilsner,
Jette Uhre
- Spisepsykologi-ekspert.

  
Læs også: Derfor skal du tillade dig selv, at spise hvad du vil


8 kommentarer

Aase Pedersen
 

Hej Jette. Tak for dit indslag, det var super godt. Mit Problem ligger mest i det sidste du siger omkring det som jeg alligevel ikke kan gøre noget ved. Min udfordring er at elske mig selv og tro på at jeg er god nok. Jeg har prøvet at havde kontrol med vægten siden jeg var 14 år idag er jeg 54 år og mad og vægt fylder stadig en del i mit liv. Har gået i en overspisningsgruppe med psykolog, men dine indslag har forstærket det vi har lært, jeg har læst de 13 trin to gange og prøver at lave nogle af øvelserne. Tusinde tak fordi du deler din viden ud. God og sjov jul til dig. Venlig hilsen Aase
Læs mere
Læs mindre
Nanna
 

Hej Jette Det er en dejlig blog du har. Dette indlæg ramte mig mest, da du skrev om at ønsket om kontrol ikke handler om maden. Jeg ønsker mig så inderligt at andre mennesker kan lide mig, og jeg har altid følt at andre ikke gider mig, fordi jeg er tyk. Hvis jeg nu kunne blive slank, så passede jeg måske bedre ind og ville få flere venner. Der ramte du plet for mit vedkommende, og jeg overvejer nu endnu mere at tilmelde mig dit 9-ugers program :) En rigtig god jul til dig.
Læs mere
Læs mindre
Vibeke Sommer
 

Super godt indlæg Jette, tak for det :) du rammer det så fint :)
Læs mere
Læs mindre
Nina
 

Jeg kan virkelig genkende, at det slet ikke er til at holde ud hele tiden at skulle have "spændetrøje" på. Jeg har været i et coachingforløb over det seneste år, og noget af det mest revolutionerende for mig har været, at jeg pludselig kan spise rester dagen efter og lytte til, hvad jeg har lyst til at spise. I alle slankeprogrammer, hvor man skal måle og veje opstår spørgsmålet: "Hvad så med resterne?". Og ofte spiste jeg mere udfra kalorieindholdet end ud fra, hvad jeg havde lyst til at spise. Jeg tror, at det er rigtig vigtigt at få et mere afslappet forhold til mad, så det ikke fylder alle tanker. Det synes jeg, at jeg har opnået i det forgangne år. MEN, jeg oplever også, at hvis jeg skal ned i vægt, bliver jeg nødt til at sætte nogle regler op for mig selv, og nogle belønninger - men hvad? Det synes jeg er udfordrende. Jeg er blevet mere fri og glad (selvom jeg virkelig gerne vil kontrollere ALT), men vægten går ikke ned - endnu. Tak for en god blog - og glædelig jul.
Læs mere
Læs mindre
Dithe Pedersen
 

Tak for et dejligt indlæg. Det er da nok lige gået op for mig, at noget af det "vigtigste" for mig er at have kontrol, kontrol over hvad jeg gør, hvorfor jeg gør det, kontrol så jeg kan tabe mig, både så jeg kan lide mig selv, men også så andre mennesker kan lide mig. Jeg er nok et ret kontrollerende menneske, men problemet er, at det jo i længden ikke virker, men give slip.... Puha.... Hvordan gør man det? Når man har SÅ MANGE krav til både sig selv og andre. Omvendt så ved jeg jo også, at forsøger jeg ikke at have kontrol over mig selv, så får jeg det bare endnu dårligere med mig selv og min krop. Ikke fordi jeg vejer andet end 7 kg for meget ca. men jeg vil bare så gerne være "perfekt," med en flad mave, men hvem vil ikke det. Om ikke andet, så tak for inspirationen. Det gav i hvert fald noget at tænke over:)
Læs mere
Læs mindre
Louise
 

Kontrol er mit ultimative største problem! Jeg er igang med en kropslig uddannelse hvor vi selv får en masse redskaber til at mærke hvad der sker i kroppen. Selvom jeg synes jeg har flyttet mig ift min kropsbevidsthed, så har det skræmt mig at jeg trods det stadig kan spise og spise selvom jeg kan have et brændende ønske om at tabe mig! Jeg jeg dunket mig selv i hovedet uendelig mange gange for at jeg ikke kan overholde en skid af de aftaler jeg laver med mig selv.. Og selvom jeg har brugt enorm meget energi på det og været rigtig hård ved mig selv så kan det ikke ses som et positivt udslag på vægten. Det var lækkert lige at få en stikpille af dig og jeg vil forsøge at implementere det i min hverdag :-) og tro mig - jeg ved også lige hvilke punkter jeg forsøger at have kontrol over som jeg ikke har indflydelse på
Læs mere
Læs mindre
Annemarie
 

Hej, tusind tak for dette super gode indlæg. Mit problem når jeg prøver at kontrollere, min mad og spisning, ender det tit med at jeg ikke kan, også kommer jeg bare til at spise formeget, istedet for at kontroller den rigtigt. Det ender tit med at jeg bliver ked af det, fordi jeg hele tiden tænker at det er unormalt ikke at kunne kontrollere sin spisning og dermed sin vægt, som alle de tynde folk kan.
Læs mere
Læs mindre
Anni Lajlev
 

Hej Jette

Du har så ret med kontrol versus overspisning. Jo mere jeg tænker over at holde igen, jo mere trickes lysten til mad. Jeg har forsøgt at lave usunde vaner om, og det lykkes ret godt hen ad vejen, men så kan jeg pludselig gå amok, specielt hvis jeg er alene hjemme. Jeg ønsker stærkt, at blive slank og at føle mig fri af kropslig tyngde, men et behov, som tilsidesætter alle mine gode intentioner, opstår når jeg slapper af foran fjernsynet, eller jeg bliver alene med mig selv. Så kredser tankerne kun om mad, usund mad, og jeg kan ikke stå imod. Jeg tror personligt ikke, at jeg er en fråser, men maden gør, at jeg slapper af, og finder et frirum fra ansvar og triste negative tanker, som er svære at rumme, når jeg mærker mig selv. Kontrol øger panikken om, at miste kontrol, det har du fuldstændig ret i, og det gør måske også, at min drøm om at blive normalvægtig, kun forbliver en drøm.

Læs mere
Læs mindre

Skriv en kommentar